Hvad er forkølelse?

En løbende næse, en hals der kradser og uafbrudte nys er alle almindelige symptomer på en forkølelse.

Forkølelse er en ubarmhjertig sygdom, som altid ser ud til at ramme dig, mens din bedste ven, kæreste eller familie har det fint.

En forkølelse er forårsaget af en lille organisme kaldet en virus. Der findes mere end 200 forskellige vira, som medfører forkølelse, men den mest almindelige virus er rhinovirus, som står for mellem 10 % og 40 % af alle tilfælde af forkølelse. Coronavirus står for ca. 20 % af tilfældene, mens respirator syncytial virus (RSV) og parainfluenza virus forårsager 10 % af forkølelsestilfældene.

Forkølelse har en længere række konsekvenser, hvoraf de fleste ikke er umiddelbare. Eksempelvis antager man, at forkølelse medfører op mod 1 million tabte skoledage om året grundet løbende næse, ømme muskler og led og ukontrollabel forkølelse.

Hvordan begynder forkølelse af udvikle sig?

Du kan blive smittet af en anden person, som i forvejen er smittet. Smitten sker som regel via berøring af den overflade, som virusset er på – dette kan være alt fra et tastatur, dørhåndtag eller en ske – hvorefter man rører med sin næse eller mund. Du kan også blive smittet, hvis du er i samme rum, som nogle der er syge og nyser ud i luften.

En forkølelse begynder med, at virusset sætter sig fast i slimhinden i din næse eller hals. Dit immunforsvar sender derefter hvide blodceller ud for at angribe fremmedstofferne. Medmindre du har haft præcis denne type virus før, så vil det indledende angreb mislykkedes og din krop vil sende forstærkninger. Din næse og hals bliver inflammerede og danner større mængder slim end normalt. Når din krop har sat alle styrker ind for at bekæmpe forkølelsen, vil du føle dig træt og trist til mode.

En myte, som skal aflives, er, at man bliver forkølet af at fryse eller våd. Men, der er ting, som gør dig mere modtagelig overfor en forkølelse. Du vil for eksempel være mere modtagelig, hvis du er ekstremt træt, under følelsesmæssig stress eller har allergier, som berør din næse eller hals.

Symptomer på forkølelse

Alle er meget bekendte med symptomerne på forkølelse, og så snart man har gennemgået 5-6 forløb med forkølelse, kan man genkende symptomerne tidligt i forløbet.

Symptomerne på en forkølelse begynder at vise sig 1-4 dage efter smitte. De første symptomer på forkølelse er en brændende fornemmelse i halsen eller næsen, hvorefter næsen begynder af løbe, man nyser og føler sig træt og utilpas. Dette er perioden, hvor man er mest smitsom – du kan med et simpelt håndtryk smitte andre, så det er bedst at blive hjemme og hvile dig.

I de første få dage begynder snot fra næsen at få en vandig konsistens. Senere vil det blive tykkere og mørkere. Du vil få en mild hoste, som ikke vil blive meget værre end mild, men den er som regel vedholdende til et tidspunkt ind i din anden uge af forkølelsen. Hvis du lider af kronisk bronkitis, vil en forkølelse gøre din eksisterende sygdom værre.

Når snot bliver mørkt, betyder det ikke nødvendigvis, at man har udviklet en bakteriel infektion, men hvis du hoster mørkt slim op, eller føler irritation i lungerne, så vil du muligvis have en bakteriel infektion.

Du vil som regel ikke have feber, da dette vil være en indikation på influenza.

Symptomerne varer som regel i 3 dage. Herefter er de værste symptomer ovre, men du vil stadig føle dig sløv i en uges tid.

Forkølelser er ikke farlige, medmindre der er tale om spædbørn eller ældre med nedsat immunforsvar. I disse tilfælde vil symptomerne være udtalte i 4 dage til 10 dage, hvorefter symptomerne vil forsvinde gradvist. Forkølelsen gør dog én udsat overfor andre bakterielle infektioner.

Hvis din forkølelse er meget alvorlig, bør du kontakte din læge. Din læge vil undersøge din hals og øre. Han vil muligvis lave en podning, for at undersøge om man kan ordinere antibiotika.

De mest almindelige symptomer er:

 • Ondt i halsen
 • Nysen
 • Stoppet næse
 • Øjnene løber i vand
 • Slim dannet i næsen løber ned i halsen

Hvad er forskellen på forkølelse og influenza?

Når man hoster, hvæser, nyser, er øm over det hele og har en smule feber, kan det være svært at vide, om man har forkølelse eller influenza.

Hvordan føles forkølelse?

Forkølelsessymptomer begynder som regel med ondt i halsen, som forsvinder efter en dag eller to. Derefter begynder næsen at løbe og samtidig være stoppet, som efterfølgende bliver toppet med en generende hoste. Voksne får som regel ikke feber, mens børn oftere oplever feber ved en forkølelse.

Når man har forkølelse, vil ens næse være fyldt med vandigt og lyst snot i starten, som efterfølgende bliver mørkere og mere stift. Symptomerne vil være udtalte i en uges tid, og man er meget smitsom i de første tre dage.

Hvordan føles influenza?

Influenzasymptomer er som regel mere alvorlige end forkølelsessymptomer. Symptomerne på influenza omfatter ondt i halsen, feber, hovedpine, muskelsmerter, forstoppelse og hoste.

De fleste influenzasymptomer bliver som regel bedre efter 2 til 4 dage, men det er ikke ualmindeligt, at symptomerne fortsætter med at være udtalte i over en uge. En almindelig komplikation ved influenza er vejrtrækningsbesvær, som er mest udtalt ved unge og ældre, eller personer med hjerte eller lungeproblemer. Hvis du oplever vejrtrækningsproblemer bør du kontakte din læge, sådan han kan være opmærksom på det, hvis der opstår følgesygdomme. Feberen kan også forsvinde og vende tilbage efter en dag eller to.

Influenza kommer også ind i kroppen via slimhinderne i næsen, øjne eller munden. Det er vigtigt, at du vasker dine hænder hver gang du har rørt ved en overflade, som muligvis kan være inficeret.

Hvordan ved du, om det er influenza eller forkølelse?

Du skal starte med at tage din temperatur. Symptomerne minder meget om hinanden, men de adskiller sig på ét punkt; feber.

Herunder kan du se en tabel over de mest almindelige symptomer på de to sygdomme, og hvordan de adskiller sig:

Symptomer Forkølelse Influenza Feber Nogle gange, ofte meget mild Som regel over 38,5 Hovedpine Nogle gange Almindeligt Smerter i muskler og led En smule Ofte meget udtalt Svækkelse Nogle gange Som regel i 2 til 3 uger Ekstrem træthed Aldrig Som regel i begyndelsen Stoppet næse Almindeligt Nogle gange Nys Almindeligt Nogle gange Ondt i halsen Almindeligt Nogle gange Smerter i brystet Mildt til moderat Almindeligt, kan gøre ondt Komplikationer Sinus forstoppelse, mellemørebetændelse Sinustitis, bronkitis, øre infektion, kan i ekstreme tilfælde være livstruende Forebyggelse Vask ofte hænder, undgå tæt kontakt med smittede personer Vask ofte hænder, undgå tæt kontakt med smittede personer Behandling Smertestillende medicin, næsespray Smertestillende, næsespray, hostemedicin, anti viral medicin

Hvordan smitter forkølelse?

Forkølelse smitter fra person til person via små dråber, som man spreder, når man hoster eller nyser. Disse små dråber kan lande i munden eller næsen hos andre og derigennem smitte dem.

Bakterier kan også sprede sig via små dråber, som efterfølgende sættes på et dørhåndtag, en telefon eller et skrivebord. Hvis man derefter røre ved sine øjne, mund eller næse før du vasker dine hænder, vil du også blive smittet. Virus kan overleve i op til to timer på borde, håndtag og andre overflader.

Hvordan forebygges forkølelse?

Den bedste måde at forebygge forkølelse er ved at undgå at blive smittet.

Herunder er der 7 forslag til, hvordan man kan undgå at blive smittet.

 • Hold afstand. Det er let at blive smittet eller smitte andre, hvis i bor flere sammen. Det er derfor der er flere, som bliver smittet om vinteren, fordi alle er indendørs. Undgå nærkontakt med kolleger, venner og familie som er forkølede. Fortæl dem, at du ikke vil blive smittet. På den måde gør du opmærksom på, at de skal vaske hænder og selv har et ansvar for ikke at smitte andre.
 • Bliv hjemme, hvis du føler dig syg. Det er også en god ide at holde børn hjemme, hvis de er syge. En voksen kan inficere andre voksne en dag før symptomerne viser sig og op til 5 dage efter de er begyndt. Du kan sprede forkølelse eller influenza til andre før du overhovedet ved du er syg. Hvis du tager tilbage på arbejdet eller i skole indenfor 5 dage er du stadig smitsom.
 • Dæk din mund når du hoster og din næse når du nyser. Dette bør være helt almindelig praksis for alle der er syge. Brug et stykke papir eller indersiden af din albue til at dække for spredningen. Vask efterfølgende hænderne for at fjerne bakterierne.
 • Vask hænder. Ofte. Dette er den bedste måde at forebygge spredning af forkølelsen. Hvis du har unge børn, som er forkølede, bør du lære dem at vaske hænder med varmt vand og sæbe. Fortæl dem, at de skal gnide deres hænder og fingre for at få bakterierne af. Man kan også bruge desinfektionsmidler såsom rensesprit. Sørg for at dine børns lærer har rigeligt at dette i forkølelsessæsonen. Sørg også for at have noget i bilen og på dit skrivebord. Vask eller desinficer dine hænder når du har rørt ved noget, som en smittet person også har rørt ved. Dette indebærer tastatur, telefoner, dørhåndtag, elevatorknapper, gelændere, osv.
 • Når du vasker hænder på et offentligt toilet, skal du sørge for lade vandet løbe indtil det er varmt. Tag herefter papir og hold det under armen. Put sæbe på dine hænder. Vask grundigt. Sæbe dræber ikke alle bakterier, men det får dem til at glide af sammen med det varme vand. Brug papiret til at slukke for vandet. Hvis der ikke er en lufttørre bør du bruge papir. Vask dine hænder og brug et stykke papir til at åbne døren, når du skal ud.
 • Rør ikke ved dit ansigt, fordi små dråber fra en smittet person kan komme ind i din næse, øjne eller mund. Du vil næsten med garanti blive smittet, hvis dette sker. Den mest almindelige smittekilde er netop berøring af overflade, hvorefter man rører sig selv i ansigtet.
 • Godt helbred hjælper også på at forebygge forkølelse. Sørg for at få rigeligt søvn. Spis varieret. Sørg for at slappe af i løbet af dagen, for at håndtere stress. Dyrk motion minimum en halv times motion 5 dag eom ugen.

Hvordan behandles forkølelse?

Der findes ingen behandling for forkølelse, så derfor har behandlinger ét mål; nemlig at sørge for dit velvære og hjælpe dig med at bekæmpe virus.

Det bedste man kan gøre, er at slappe af. Du behøver muligvis op mod 12 timers søvn hver nat. Du vil føle dig mest afslappet og tilpas i et varmt og let fugtigt klima. Det er vigtigt, at du drikker rigeligt med vand, sådan slimen kan bevæge sig mere frit og ikke stopper næsen.

Der er ikke en specifik behandling, men man kan med fordel både bruge næsespray og smertestillende for at lindre på symptomerne. Ellers er der ikke andet for, end at give kroppen de bedste forsvarsvilkår.

Medical review on august 25, 2020 by Dr. Tobias Nielsen