Rygestop

Rygestop

I gennemsnit ryges den første cigaret i en alder af 14 år og blivr en fast vane i en alder af 16 år.

Dermed har tobak bevæget sig i mellem generationer og vedrører hele befolkningen, både mænd og kvinder

De rygende fakta: hvorfor er rygning usundt for dig?

De skadelige virkninger fra rygning er ikke ukendte, men vidste du, at du kan mærke de positive forskelle allerede 20 minutter efter din sidste cigaret, da din puls falder tilbage til normalt niveau?

Selvom det, at kunne høste belønningerne så hurtigt, er en god motivation, så er det de langsigtede fordele, der burde være den største årsag til at stoppe. For eksempel har mange statistikker knyttet rygevaner til langvarige helbredsproblemer såvel som dødelige sygdomme, men risikoen for disse kan blive betydeligt nedsat, jo længere du kan forblive røgfri.

Ved at tage beslutningen om at stoppe med at ryge formindsker du risikoen for at få følgende sygdomme:

LungekræftLeverkræft
Hals- og mundkræftBlærekræft
Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL)Hjertesygdomme og anfald
Impotens hos mændLivmoderhalskræft hos kvinder
InfertilitetForhøjet blodtryk
Nyresvigt

Helbred – det er anslået, at rygning er skyld i cirka 85% af dødsfald, relateret til lungekræft, en fjerdedel af alle dødsfald forårsaget af cancer i Storbritannien, og Verdenssundhedsfonden (WHO) forudser at det samlede dødstal på verdensplan, vil stige fra 6 millioner til 8 millioner i 2030. Mest overraskende er det nok, at i England, er næsten 250.000 besøg hos lægen, på grund af børn, der er blevet udsat for passiv rygning. Ved opdeling på køn, har kvinder en nedsat fertilitet mens deres mandlige modstykker i 30’erne og 40’erne, har en 50% risiko for at lide af erektil dysfunktion.

Sanserne og organerne – Rygning er kendt for at have en negative indvirkning på smags- og lugtesans, ligesom passiv rygning, og kan have konsekvenser for dit helbred og kan udløse vejrtrækningsproblemer i form a astma, der kan påvirke din mund, lunger, mave, lever eller bugspytkirtel.

Pris – NHS siges at bruge cirka 2 milliarder pund hvert år på rygningsrelateret sygdomme, behandlinger og medicin. Det er ikke en overdrivelse at sige at et rygestop kan spare dig en mindre formue hvert år.

Rygning har også en fælles-påvirkning, da mange passive rygere lider fra de skadelige virkninger fra deres medborgeres cigaretter. Det er et kæmpe socialt problem i det omfang, at tobak dræber mennesker hver dag og forårsager alvorlige sygdomme. At stoppe med at ryge synes derfor, at være en kollektiv og personlig nødvendighed, da de sociale og personlige konsekvenser, i forbindelse med rygning er store.

Tobak har en høj pris… for alle

Specielt i Danmark er denne pris en fælles omkostning, da 10 milliarder euro bliver brugt på forebyggende kampagner og sundhedsydelser… Det er også estimeret at de passive rygere har en 10 til 15% større risiko for at udvikle hjertesygdomme og kræft i hals og lunger (folk der arbejder på kasinoer, tjenere der arbejder på steder hvor rygning er, eller indtil for nylig, var tilladt; alle personer der er udsat for rygning af omgivelserne, etc.)

Cigaretter påvirker miljøet

De miljømæssige påvirkninger fra tobak forøger også de fælles og sociale omkostninger. For eksempel svarer røgen fra 20 cigaretter til det samme som grænseværdien for forurening i Paris. I tillæg udskiller cigaretrøg giftige stoffer ud i luften (indenfor og udenfor) ved produktionen af ammoniak, tjære, radioaktive substanser (polonium), tungmetaller (kviksølv, bly), benzen og alle de andre skadelige stoffer, der findes i en cigaret, inklusive 40 carcinogene stoffer.

Alvorlige, men undgåelige konsekvenser

Ydermere er tobak den ledende årsag til, i gennemsnit 70.000 dødsfald, der kunne være undgået. Disse kan også ses som en personlig omkostning, da rygning forårsager mange sygdomme og lidelser hos rygere, der potentielt kan medføre døden.

En ud af to rygere dør af tobaksafhængighed fra alderen 35 år og frem, de fleste klare ikke at blive ældre end 64 år.

Ikke-ryger lunger

Lungekræft er den førende dødsårsag, men det er nødvendigt at tilføje, at andre vejrtrækningssygdomme, hjertekarsygdomme som hjerteanfald og vaskulære og arterielle skader også skaber dødsfald på grund af rygning.

Men tobak forårsager også kræft i skjoldbruskirtlen, hals og mund… Derfor er en rygers forventede levetid forkortet med 10 til 15 år og et rygestop kan ”tjene” 11 minutter tilbage til den forventede levealder fra den første smøg, der ikke ryges.

Hvordan stopper du med at ryge?

Stillet over for denne makabre og uhyggelige konklusion, har mange personer prøvet at stoppe, eller vil gerne stoppe. Faktisk har 58% af rygerne indrømmet dette og det er estimeret at hver dag stopper 2000 personer med at ryge i et år. Så hvert år er antallet af eks-rygere imellem 400.000 og 500.000.

Hvad med de andre personer?

Mere end halvdelen fejler og 71% kan ikke holde mere end en uge, i gennemsnit. Desuden evner færre personer at stoppe efter det første forsøg. Men hvorfor denne fiasko?

Fordi det er svært at holde op med at ryge, så er folk der ryger meget afhængige, specielt i kvitte-fasen, hvor tilbagefalds- og frafaldsraten er den højeste. Det er nødvendigt at se tobak som et stof, på grund af tobaksbladendes indhold af nikotin.

Da rygere er afhængige af nikotin, så er de også afhængige af den påvirkning fra endorfiner, som nikotin fremmer og stimulerer i hjernen. For at gøre det, indtager det rollen som den naturlige neurotransmitter i hjernen og binder dopamin-producerende neuroner i deres sted og stimulerer deres produktion.

Nikotin, ansvarlig for “følelsen af mangel”

Nikotin er derfor psykoaktivt, da det har anxiolytiske og stimulerende egenskaber. Når en ryger ikke ryger i få timer, falder produktionen af endorfiner og rygeren savner det. Dette afsavn resulterer i nervøsitet og irritation, som er øjeblikkeligt dæmpet ved et sug på en cigaret, da røgen trænger ind i hjernen, på under 10 sekunder.

Hvis en ryger stopper permanent, vil denne følelse af mangel være varig, vedholdende og intens. Nervøsitet og irritation kan forvandle sig til angst, søvnløshed og depression, i visse tilfælde. Dette kommer af at stoppe med at ryge, eller ved at justere hjernen ind til et normalt niveau af endorfiner og dopaminer

Denne fase er sværere jo længere rygeren har været afhængig af cigaretter, da denne har indtaget højere og højere mængder af nikotin, og hjernen er blevet forvent med dens produktion og vil have mere og mere, som årene går.

Motivation: Det første vigtige skridt til et rygestop

Derfor er et rygestop en psykologisk proces, såvel som en fysisk, på grund af de påvirkninger man oplever, specielt i den periode hvor man stopper. Dette er ikke noget nemt og afslappende forløb, og det er endnu mere vanskeligt når rygere, der ønsker at stoppe, er omgivet af andre rygere og bliver ved med at opsøge steder med cigaretter over det hele, ligesom hvis de er alene og ikke er støttet af andre personer.

Det er vigtigt at finde motivationen, som er individuel fra person til person, men som det vigtigste, skal den være stærk nok til, at du ikke opgiver din kamp. Hvis du har ønsker om at starte en familie, hvis du har fået et chok eller en åbenbaring, hvis du ønsker at starte på en sundere livsstil, hvis du syntes du bruger for mange penge til et produkt, der bidrager til din død… Der er rigeligt med gode grunde og de skal bruges sammen med muligheden for at opnå et mål og med forberedelse.

At kvitte rygningen hjælper til at genvinde dit normale helbred og opbygge livskvaliteten til det maksimale, ved at undgå alvorlige patologiske ændringer, der kan skade dit liv og dem omkring dig. At stoppe med at ryge er også:

  • At få pusten tilbage
  • At fylde lungerne med luft
  • Smuk hud og hvide tænder
  • God ånde
  • Duftende hår

Der er mange måder du kan stoppe på og ikke længere være afhængig:

  • Rygestopsvejledning
  • Erstatninger og rygestops-behandlinger
  • E-cigaretter
  • Hjælpe- og Støttegrupper
  • Hypnose
Champix

Visse erstatninger og andre behandlinger, der hjælper dig med at stoppe rygning, er ofte anbefalet af professionelle. For eksempel har Champix Varenicline tre fordele og ingen ulemper. Det gør dig i stand til at stoppe uden gnidninger, (der er ikke nødvendigt med en nedtrapning 2-3 uger før starten af behandlingen, som med andre rygestops-produkter), det gør dig bestemt ikke tyk (hvilket mange rygere, der ønsker at stoppe frygter) og det påvirker ikke libidoen.

Referencer

Yderligere lægemiddeloplysninger

FrankrigEngland
TysklandSchweizisk
SverigePolen
PortugalFinland

Medical review on januar 15, 2021 by Dr. Tobias Nielsen