Vægttab

Blandt det 21. århundredes mest fremherskende sygdomme indtager fedme en fremtrædende plads

Det er en sygdom, der karakteriseres af en ukontrolleret vægtforøgelse og overskydende fedt i kroppen, ofte på grund af en dårlig diæt. Nogle personer er overvægtige på grund af arvelige årsager, men for nogle, er det på grund af deres skødesløse omgang med mad.

I dag spiller vores fysiske fremtoning en vigtig rolle i samfundet. Få mennesker hævder at være tilfredse med deres fremtoning. Vægttab er en af top-prioriteterne hos europæere og danskere.

I følge talrige studier, så er antallet af personer, der er overvægtige, dvs. dem der er svært overvægtige, stigende hvert år.

Udover det faktum, at fysisk fremtoning nogle gange kan fortolkes som overfladisk, så er fedme et stort problem i vores samfund i dag. En overvægtig person har en meget større risiko for at opleve problemer med helbredet.

Blandt de mest almindelige helbredsproblemer, relateret til fedme, er visse hjertekarsygdomme, type 2 diabetes og rygproblemer.

At tabe sig i vægt er, derfor, en besættelse for mange danskere. Der er mange måder at tabe sig på, men den mest effektive og sikre behandling, mod fedme, er Xenical.

Hvordan er fedme defineret?

WHO, også kendt som Verdens Sundheds Organisationen, betegner fedme som en ”anormal eller overdreven fedt-ophobning, der kan skade helbredet hos den overvægtige.” Der er en skala, baseret på en persons BMI, eller Body Mass Index (Kropsmasse-Indeks, på dansk), til at klassificere forskellige typer af fedme, der rangerer fra normal overvægtig til svært overvægtig, som kan være fatal, for den der har nået dette stadie.

I Danmark er omkring 13% af indbyggerne svært overvægtige, med flere svært overvægtige mænd end kvinder. Mere generelt, så er antallet af overvægtige personer i Danmark omkring 47% og de betegnes derfor som ”overvægtige”.

Vi må differentiere mellem det at være overvægtige og det at være svært overvægtig. Det at være overvægtig er det sidste stadie før at være svært overvægtig. Det er mindre alvorligt end det sidste, fordi det altid er muligt at vende tilbage til en ideel og balanceret vægt, og det kræver en mindre indsats at opnå resultater.

At være overvægtig kan være forbigående eller midlertidigt, da den menneskelige krop hellere vil lagre frem for at afgive, for at kunne overleve. Så ved at angribe problemet tidligt, kan det løses hurtigere.

Men svær overvægt (fedme) gør det mere svært at returnere til normalvægten, fordi, på dette stadie, har metabolismen ændret sig fundamentalt. Fedtvævet er centralt for balancen i metabolismen, som den hjælper ved at absorbere fedt igennem dets fedtceller og sender signaler til hjernen og andre organer omkring energireserver, og skaber et velforbundet system.

Fedme er derfor en masse af fedt, der består af celler, der forøges i størrelse, da de er fodret med lipider. Det betyder altså, at i forbindelse med en ubalance i energien, vil indtaget af rigelige mængder fedt og sukker forstyrrer fedtvævet, og cellernes volumen når en kritisk og maksimal størrelse. For således at kunne fortsætte med at absorbere indtagne lipider, vil de prøve at overtage andre celler og fylde dem med fedt.

Denne cellereaktion viser aggressionen forårsaget af mad. Den cellulære respons til denne aggression er at vokse i volumen for at kunne nå en kritisk størrelse, hvor de ikke kan få luft: dette er kaldet en inflammation. På dette stadie, er metabolismen ændret og cellerne sender nødsignaler til hjernen og organer, i form af inflammatoriske molekyler, såsom TNF.

Disse pro-inflammatoriske, giftige og skadelige faktorer stammer fra fedtvævet, kan derfor findes i blodomløbet hos svært overvægtige personer (mens de ikke ville kunne findes hos en normalvægtig person) og i andre organer: det er hele netværket, der er påvirket og inflammeret. Der er, derfor, et klart forhold mellem fedtvævs-celler og de komplikationer de skaber i andre organer: hypertension, hjertekarsygdomme, type II diabetes og åreforkalkning…

Dermed omtaler vi svær overvægt som en systemisk inflammatorisk sygdom (lavt niveau, fordi inflammationen er lav) på grund af den anormale akkumulering af molekyler forbundet med systemisk insulinresistens, der er karakteristisk ved svær overvægt. Ved at gøre sådan og over længere tid, så bliver denne forstyrrelse kronisk og fedmen sætter sig permanent. Det bliver vanskeligere, for personer med svær overvægt, at opnå en normal vægt igen, fordi deres metabolisme er ændret.

Vi skal minde dig om, at den bedste måde at bekæmpe en vægtstigning, og specielt svær overvægt, er at leve et sundt liv ved at spise en balanceret diæt og dyrke jævnlige fysiske aktiviteter hver uge.

En person der ikke dyrker nogen former for fysisk aktivitet og som spiser ”for meget” vil oplagre kalorier, der ikke kan elimineres. De vil omdanne sig til fedt og forøge personens vægt.

Det var ikke før end i 1997 at Verdens Sundheds Organisationen (WHO) anerkendte og klassificerede fedme som en sygdom. I forhold til sygdommen, så anslås det, at mere end 3 millioner dødsfald, på verdensplan, kan tilskrives fedme hvert år. Husk også at næsten 14,5% af voksne nu kvalificerer sig som overvægtige.

Hvad skyldes fedme?

Som vi har nævnt tidligere, så er det, at blive svært overvægtig en rimelig lang proces. Hovedårsagen til fedme er indtaget af for mange kalorier, via mættet, fedtet mad, men også via manglen på jævnlig fysisk træning.

Stress og søvnløshed kan også udløse en stigning i vægten. Som vi ældes, så mister vores muskler gradvist deres toning. Til sidst kan det, at tage antidepressiver og hormon-relaterede problemer, såsom hypothyroidisme eller polycystisk ovariesyndrom også forårsage at du bliver overvægtig.

Vægtforøgelse og fedme kan generelt have arvelige årsager. Faktisk er spisevaner og interessen for sport faktorer, der kan gives videre fra forældrene til deres børn.

For at forhindre dig selv i at blive overvægtige, så er der visse foranstaltninger, der kan tages, såsom at kontrollere dit BMI.

Hvad et mit BMI og hvordan udregner jeg det?

BMI (Body Mass Index) er et indeks, der kan tjekke en persons vægt i forhold til hans/hendes højde. Det er et indeks, der er godkendt af Verdens Sundheds Organisationen, der betragter det, som den mest pålidelig måde at bekræfte, om en person er overvægtig. Fordi, da en person der vejer 100 kg med en højde på 1,55 cm ikke er i den samme situation, som en person, der vejer det samme, men er 1,80 cm, er det vigtigt at alle tjekker deres BMI, for at se om de er normalvægtige, lettere overvægtige eller svært overvægtige.

Denne BMI udregning er nem at udføre. Du skal bare dividere din vægt med din højde i anden potens (i meter). Afhængigt af resultatet, så kan du se om din krop er undervægtig, normal eller svært overvægtig. Ifølge WHOs vejledninger:

 • Du er fejlernæret når din BMI er under 16,5. Din situation er alarmerende og du skal omgående styrke din krops næringsværdier. Kort fortalt, dette er på et stadie af en sygdom, der kræver at du søger hjælp fra en læge eller ernæringsekspert, for at forbedre dit helbred.
 • Du er undervægtig når din BMI rangerer fra 16,5 til 18,5. I dette tilfælde er du også opfordret til at styrke din krops næringsværdier.  
 • Din kropsstørrelse er normal, når din BMI rangerer mellem 16,5 til 25. Du bør fortsætte med at spise en balanceret og sund diæt.
 • Du er overvægtig hvis din BMI er i mellem 25 og 30. Du kan altid vende tilbage til en normal vægt, ved at dyrke fysisk motion, kontrollere din diæt eller undgå fedtstoffer.
 • Du lider af moderat fedme, når din BMI er i mellem 30 og 35.
 • Du lider af alvorlig fedme, når din BMI er i mellem 35 og 40.
 • Du lider af ekstrem fedme, når din BMI er over 40. Det er den værste situation af dem alle

Begrænsninger for dette indeks, relaterer sig i særdeleshed til gravide kvinder, ammende mødre, ældre eller personer der er specielt muskuløse. Der er flere tilgængelige metoder, til at bekæmpe en vægtstigning, nogle mere farlige end andre. Blandt disse, fokuserer vi hovedsageligt på dem der ”tilbyder” et hurtigt vægttab. 

Hvad er konsekvenserne af fedme?

En person, der er i en tilstand af fedme og ikke følger en behandling, diæt eller dyrker nogle former for fysiske aktiviteter, vil have en større sandsynlighed for at udvikle helbredsproblemer. De mest almindelige problemer kan opdeles i to grupper, Fysiske lidelser og psykiske lidelser:

Fysiske konsekvenser

 • Søvnbesvær
 • Hypertension 
 • hjertekarsygdomme
 • type 2 diabetes
 • ledsmerter
 • erektil dysfunktion
 • rygproblemer
 • vejtrækningslidelser

Diabetes: At være overvægtig øger risikoen for at udvikle type 2 diabetes. I dette tilfælde, er bugspytkirtlen ikke længere i stand til at producere nok insulin til din krop, og glukoseniveauet i blodet bliver anormalt. Til sidst, så er fedt, der omkranser maven, specielt farligt.

Hjertekarsygdomme: For højt blodtryk og diabetes er to typer af sygdomme, der kan forårsage problemer i dit hjerte og arterier. Disse sygdomme kan potentielt skyldes fedme.

Erektil Dysfunktion: En stigning i kolesteroltallet kan forårsage en indsnævring af blodårerne, der forsyner penissen, og leder til mandlig impotens

Ledsmerter: At være overvægtig kan skabe et forøget pres på dine led, knæ og ryg. Et vægttab kan derfor hjælpe til at begrænse konsekvenserne, specielt ved, slidgigt og lidelser i bevægeapparatet, mens det også hjælper til at vedligeholde og udvikle en bedre evne til at bevæge sig.

Psykiske konsekvenser

Øget selvtillid: at udvikle en sund fysik gør at du kan føle en fornemmelse af kontrol over dit liv. Vægttab kan hjælpe dig til at du får det bedre, øge selvtilliden, og til at sætte mere pris på din egen fremtoning. Selvsikkerhed, når den ikke er overdreven, kan også hjælpe til at forøge kvaliteten i dine personlige og professionelle forhold.

Forbedret sexliv: I følge kliniske studier, er det blevet bevist, at risikoen for at udvikle seksuelle problemer (så som tab af libido eller manglende lyst) er 25 gange så stor for svært overvægtige personer. At føle dig attraktiv overfor din partner kan også hjælpe dig til at udvikle din egen præstation.

Fornemmelsen af at opnå noget: Støtten fra din familie, at dele dine problemer, personlige bekendtskaber eller andre fællesskaber kan hjælpe dig til at få det bedre.

Fornemmelsen af balance: Følelsen af stabilitet og følelsen af fremskridt, forårsaget af vægttab, vil begrænse konsekvenserne fra depressive følelser.

Som du måske har bemærket, er det ikke anbefalet at forblive overvægtig, din livskvalitet og dit helbred er på spil, såvel som dit psykiske velbefindende. 

For at bestemme om du er overvægtig, er du nødt til at udregne dit Krops Masse Indeks (BMI). Dette indeks er udregnet ved at dividere din vægt med din højde i anden potens. For eksempel, hvis du vejer 70 kg og du har en højde på 1,75 m, så er dit BMI 22,9.

BMI er en pålidelig værdi; vægt alene er ikke nok til at bestemme om du er overvægtig eller ej. En mand, der vejer 70 kg og er 1,60 m høj, er ikke i den samme situation som en mand med den samme vægt, men 1,80 m høj.

Hvordan forebygger du en stigning i vægten?

Får at undgå at tage på i vægt, eller i det mindste for at undgå at tage så meget på, at det bliver overvægt og for at undgå helbredsproblemer, er den første regel, at leve et sundt liv. 

Ved at spise en balanceret diæt hver dag og at dyrke motion jævnligt, vil du undgå at tage på i vægt, så naturligt som muligt.

Fysiske effekter ved vægttab hos mænd

Hvis du spiser for meget, så reducer dine portioner, hvis du spiser for meget fedt, så spis en mere balanceret diæt.

Hvis du, til trods for dine anstrengelser, stadigt har svært ved at tabe dig i vægt, kan du vælge en medicinsk behandling (efter rådgivning fra din læge, og, hvis dit helbred tillader det). Visse behandlinger på markedet, såsom fedtforbrændere, er potentielt skadelige for dit helbred og skaber mange negative bivirkninger. En af de mest effektive og sikreste behandlinger er Xenical Orlistat. Den søger at hjælpe personer, der lider af fedme, til at tabe sig hurtigt.

Farerne ved et hurtigt vægttab

Flere metoder til et hurtigt vægttab florerer på internettet. Blandt de farer, som du måske vil opleve, når du bruger disse metoder, inkluderer:

 • Oxidativt stress, som kan karakteriseres ved en alvorlig mangel på næringsværdier i kroppen. Det fører til selv-forgiftning, hvis konsekvenser kan være endnu værre
 • En formindskelse af kropsmuskler: Mangel på næringsværdier tvinger kroppen til at dykke ned i reserverne. Men det er musklerne der lider først, når dette sker, før fedter overhovedet er brugt. Så du risikere at blive skrøbelig og svag.

Ydermere, ved at vælge en hurtig metode til at tabe vægt, så kan du blive endnu mere overvægtig, end du var før, når du stopper med at tage pillerne. Blandt drikkevare, der tilbyder et hurtig forøgelse af vægten, er sodavand, specielt elsket af børn og unge.

Påvirkningen fra sodavand på fedme og helbred

Sukkerholdige sodavand har et højt kalorietal. Derfor fører indtagelsen af det til en ukontrolleret stigning i vægten, som også nogle gange kaldes fedme. Ofrene er for det meste teenagere, der praktisk talt har et misbrug af disse drikke.

En person, der drikker sukkerholdige sodavand, uden jævnligt at motionere, eller ikke vælger en balanceret diæt, vil ikke kun forøge deres vægt, men også udsætte deres krop for mangel på næring. Man kan føle en ekstrem udmattelse, smerte, vægtstigning og andre ubehageligheder. 

Dog har sukkerfri sodavand, stort set ikke har nogen negativ påvirkning på dit helbred. De kan hjælpe dig til at stabilisere din vægt og BMI, på grund af fraværet af kalorier.

Medical review on august 25, 2020 by Dr. Tobias Nielsen