Astma

Astma er en kronisk luftvejssygdom. Ifølge statistikkerne, så lider én ud af 10 børn af astma.

Denne respiratoriske sygdom er kendetegnet ved vejrtræknings-problemer, når patienten kommer i kontakt med forskellige irritanter, der forekommer i omgivelserne og i luften. 4 millioner personer, i Danmark, er påvirket af astma. Sygdommen er skyld i 1100 dødsfald, hvert år og mere end 43.000 indlæggelser.

Når disse respiratoriske lidelser opstår, indsnævres luftvejene og der sker en stigning i flegma eller slim produktionen, der forhindrer patienten i at trække vejret ordentligt.

Der er to typer af astma: allergisk og ikke-allergisk. Det er en ikke-helbredelig sygdom, der er støt stigendeDer findes i dag mange behandlinger, til behandling af astma, den bedst kendte er Ventolin.

Blandt de mest almindelige symptomer af sygdommen, ses her de mest almindelige:

  • Åndenød
  • Bryst smerter
  • Besværet vejrtrækning om natten
  • Hvæsende hoste

Intensiteten og hyppigheden af disse symptomer kan variere fra person til person.

Astma, en sygdom der tager pusten fra dig

Klart den største del af personer med astma, er født med den. Det er relativt sjældent, at en person udvikler astma flere år efter fødslen. Ifølge flere undersøgelser, har forældrene en stor indflydelse på risikoen for, om deres børn udvikler astma. Undersøgelser viser, at hvis moderen ryger under graviditeten, er det mere sandsynligt at barnet vil lide af astma.

Hvorfor opstår astma anfald

Luftvejene og de bronkiale muskler, hos personer med astma, er påvirket når de kommer i kontakt med irritanter. Ved kontakt trækker de bronkiale muskler sig sammen, med den direkte konsekvens til følge, at luftvejen bliver reduceret og dermed blokerer vejtrækningen.

Blandt irritanterne er pollen den største, efterfulgt af cigaret røg.

Hvis sygdommen ikke behandles, kan anfaldende forværres over tid og forårsage inflammation i indervæggene i bronkierne. Slim produktionen vil øges og yderligere blokere luftvejene

Airways af en person med astma
Airways af en person med astma

Forskellige typer af astma

Der er ikke én, men mange typer af astma. Det er vigtigt at fastslå, at en astmatiker kan blive konfronteret af flere af disse typer, eller astma anfald, igennem deres liv. Men det modsatte er også muligt.

Her er de forskellige typer af astma anført af sundhedspersonale:

Indånding
Indånding

Kronisk astma: dette er den mest almindelige form, og den er irreversible. Der er mange medikamenter, der kan lindre symptomerne, så meget som muligt, men ingen af dem kan kurere den. I dette tilfælde kan personen opleve besværet vejtrækning, ved tilstedeværelsen af de irritanter, der er nævnt ovenover, selvom disse ikke er nødvendige (en simpel overbelastning kan aflede et anfald). Denne kroniske astma man være mere eller mindre alvorlig, med flere eller færre anfald. For eksempel falder intermitterende astma (mindre end 2 anfald om ugen, inklusiv de mindre), også indenfor denne kategori.Daglig (eller vedvarende) astma: dette er en mere svær grad af astma, da personen lider af mange anfald, hver uge og har dagligt stigende besvær med vejrtrækningen, typisk om morgenen og før sengetid.

En specialbehandling kan blive ordineret, såvel som den almindelige bronkodilatator Induceret astma: Som navnet antyder, så er denne astma udløst efter en intens fysisk præstation, såsom en gåtur eller rask løb. Denne besværede vejrtrækning kan nemt føre til et mere alvorligt anfald, hvis behandling ikke påbegyndes inden for minutter, efter anstrengelsen. Allergisk astma: Et allergisk astma anfald kan blive meget alvorligt og kan være livstruende for astmatikeren. Det udløses af personens allergiske reaktion efter kontakt med et allergen. Det er bydende nødvendigt at tilkalde en ambulance, så hurtigt som muligt, da dette anfald sjældent kan afbødes med konventionelle astma behandlinger.

Akut astma anfald: Disse anfald udgør en reel trussel på livet for astmatikeren. Hvis du genkender en eller flere ovenstående symptomer, er det helt nødvendigt at tilkalde en ambulance hurtigt, der så kan iværksætte en specialbehandling, for at få det akutte anfald, til at forsvinde.

Hvilke behandlinger findes der for astma?

ventolin

Selv om astma generelt set er en uhelbredelig sygdom, så er der mange behandlinger, rettet mod at lindre symptomerne.

De mest ordinerede behandlinger for astmatiske lidelser er nebulisatore. De er opdelt i to kategorier: den første tages hver dag, af forebyggende grunde. Den anden nabulisator tages kun, i tilfælde af et anfald eller tilstedeværende symptomer.

Astma er uhelbredelig. Dette betyder dog ikke, at der ikke er behandlingsmuligheder. Den mest effektive og mest ordineret behandling er Ventolin.

Hvad er børneastma?

3 gode råd til at kontrollere din astma

Lær at bliv opmærksom på hvor, dine astma anfald kommer fra

Grunden til dine angreb, også kaldt udløseren, er ethvert udefrakommende element, der udløser eller forværrer symptomerne. De mest almindelige udløsere er støv og pollen.  Hvis du lider af anstrengelses-udløst astma, er udløseren i dette tilfælde, anstrengelse.

Alle astmatikere er forskellige og reagerer forskelligt på omgivelserne. Nogen vil få et astma anfald, hvis de går en tur på landet, mens andre vil få et anfald, hvis de er i nærheden a folk, der ryger cigaretter.

Hvis du tydeligt kan identificere udløserne af dine anfald, så kan du nemmere undgå dem, og dermed leve et bedre liv.

Lad vær med at ryge

Dette kan virke åbenlyst for mange af os, men mange personer med astma er også rygere. Alle ved at det er skadeligt for dit helbred at ryge, da det har været bevist i mange år nu, astmatiker eller ej.

Hvad der formentlig er mindre kendt, er at rygning er specielt usundt for personer med astma. Cigaret røg irriterer luftvejene og øger symptomerne. Rygning reducerer lungekapaciteten, hvilket resulterer i en anstrengende og stigende åndenød. Hvis den ikke behandles, kan astma resultere i dødsfald.

Opnå og oprethold en sund vægt

Mange medicinske studier har vist en sammenhæng mellem fedme og astma. Denne sammenhæng er dog ikke ensbetydende med, at en overvægtig person, der taber sig i vægt, vil blive kureret fra sin astma. Men det, der er muligt er, at reducere symptomerne. Bivirkninger tilknyttet til fedme, såsom åndenød eller fysisk inaktivitet kan forværre symptomerne fra astma.

I Storbritannien har sundhedsmyndighederne estimeret at næsten én ud af 4 voksne og én ud af 5 børn, i alderen 10 til 11 år, er overvægtige; det betyder at de har en BMI svarende til 30 eller derover. Vær bekendt med, at ligesom med rygning, er fedme yderst skadeligt og farligt for dit helbred, uanset om du er astmatiker eller ej, og det anbefales at opretholde en normal vægt.

Referencer

Medical review on januar 3, 2021 by Dr. Tobias Nielsen