Kønssygdomme

Kønssygdomme

Behandling til kønssygdomme (seksuelt overførte sygdomme / infektioner)

Seksuelt overførte infektioner (kønssygdomme) er sygdomme, der videregives til personer ved samleje.

Vi burger ordet infektion, fordi den enkelte kan være bærer af bakterier, mikrober eller virus, uden nødvendigvis at udvikle sygdommen og infektioner er i flertal, da der er mange typer, hvoraf sværhedsgraden kan variere.

Vores side giver en opdatering af de forskellige typer af seksuelt overførte infektioner, symptomer og tilgængelige behandlinger.

Forstå seksuelt overførte sygdomme (kønssygdomme)

Tal fra Verdenssundhedsorganisationen er slående. Hver dag, smittes mere end en million mennesker af en kønssygdom, de mest almindelige er, klamydia, gonoré, syfilis eller trichomonas, der påvirker 357 millioner hvert år.

Konsekvenserne kan være alvorlige, fx forårsager HPV 266.000 dødsfald, da den forårsager kræft i livmoderen, mens klamydia og gonoré forøger patientens risiko for at blive steril. Hvad angår AIDS, så dræber det lige så mange som det inficerer, omkring 6.000 personer hver dag. Endeligt, så er visse kønssygdomme overført til fostret, såsom syfilis, der skaber fødselsdefekter, eller neonatal død.

Symptomerne kan variere meget, fra én infektion til en anden, men de har nogle fællestræk.. Hvis du oplever feber, smerter i underlivet, og observerer nogle unormale fænomener i dit kønsorgan, så er der en sandsynlig risiko for at du er bærer af en infektion.

Fænomenerne er:

  • Udflåd fra vagina eller penis
  • Rødme i selvsamme genitalier
  • Kløe, udslæt
  • en brændende fornemmelse ved urinering

Hvis du oplever smerte under eller efter sex, er det også et tegn på at du har pådraget dig en seksuelt overført infektion. Vær forsigtig, da mange infektioner ikke viser nogen symptomer og først kan opdages, når bæreren allerede er nået til et alvorligt stadie. Det er derfor vigtigt at teste dig selv efter du har opført dig risikabelt, eller at få foretaget en undersøgelse. Følgende er også en stor årsag til overførslen af kønssygdomme: Sunde bærere, der ikke udvikler sygdomme og som ikke får foretaget tests, vil overføre deres infektion til andre, der så vil udvikle sygdommen.

En komplet liste over kønssygdomme

De er først klassificeret i forhold til deres oprindelse: Om de er forårsaget af bakterier, svamp eller gærsvampe, protozoer eller vira.

Bakterielle kønssygdomme

Gonoré viser sig selv hos mennesker, ved udflåd af pus fra penissen eller en brændende fornemmelse ved urinering. Hos kvinder er den symptomfri, så risikoen for overførsel er større. Inkubationstiden er 24 timer til 15 dage. Eksisterende behandlinger er særdeles effektive, men hvis ikke infektionen behandles, kan den forårsage permanent ufrugtbarhed.

Klamydia er i blandt de mest normale infektioner, i sær blandt unge mennesker, specielt fordi inkubationstiden er særdeles lang (over 15 dage) og de kliniske tegn er tilsyneladende mindre (hvidt udflåd hos kvinder, let kløe og brændende hos mænd). Alligevel er det altødelæggende for en kvindes frugtbarhed, hvis det ikke behandles. Behandlingen af en Klamydia infektion med antibiotika er effektiv og hurtig.

Også forårsaget af klamydia er Nicolas-Favres-sygdom eller Lymphogranuloma venerum, som er betragtet som sjælden i Europa og Amerika, men epidemisk i tropiske områder i Afrika og Asien.

Mycoplasma infektioner er andre urogenitale infektioner, hvoraf den første er urethritis. Symptomerne er udflåd fra urethra, betændelse i urethra og i området omkring urethra, eller vanskeligheder ved urinering (dysuri).

Advarsel, visse kønssygdomme kan også overføres via munden!

Syfilis er en seksuel infektion der hovedsageligt overføres seksuelt og direkte, da det foregår ved tilstedeværelsen af læsioner i eller uden for genitalierne. Den er også meget vildledende da inkubationstiden er meget lang, og forøges med tiden, med 3 udviklingsfaser indtil den opfattes som helbredt eller bakterierne forsvinder

  1. Det første stadie er forekomsten af chanker sår, der viser sig 3 uger til 3 måneder efter inkubationen, og viser sig ved forekomsten af et rødt hult sår på de genitale, anale eller orale områder, og ender med at forsvinde.
  2. Det andet stadie bliver herefter påbegyndt, med en inkubationstid på 3 til 6 måneder, der ender med dannelsen af lyserøde pletter (roseola) på thorax og lemmer. Disse pletter er ledsaget af kvalme, hovedpine, kropssmerter og ekstrem udmattelse og smitsom oral mucosa. Igen, hvis intet gøres, så vil roseolaen til sidst forsvinde og det 3. stadie i udviklingsfasen vil opstå efter en pause på 3 til 10 år.
  3. Dette stadie er neurologisk syfilis, resulterende i hjerte- og neurologiske sygdomme (personlighedsforstyrrelser, lammelser), og nedbrydning af organvævet. Syfilis kan dermed udvikle sig til at være dødelig eller livstruende, selvom behandlingen er effektiv og hurtig, når den foretages på det første stadie. Derudover spredes det nemt til barnet under graviditet, så det er vigtigt at søge behandling og følge udviklingen.

Blød chanker er en sjælden seksuelt overført infektion (udbredt i tropiske og subtropiske lande) men skaber grobund for fremkomsten af andre kønssygdomme. Den er ofte forbundet med forekomsten af andre seksuelt overførte sygdomme. Det viser sig i form af pustler med pus, der udvikler sig til sår og irriteret kløe. En grålig hud bør gøre den berørte person opmærksom. Lymfeknuderne i lysken opstår 2-3 uger senere og omdannes til bylder. Sygdommen er alvorlig, når den udvikler sig til koldbrand og kræver amputation af genitalier.

Kønssygdomme fra en-cellede svampe og protozoa

Genital candidiasis er en infektion forårsaget af svamp eller gærsvamp. De er overført seksuelt til mænd, men ikke kun seksuelt til kvinder, der også kan blive smittet ved brugen af præventionsmiddel eller antibiotisk behandling, eller fra beskidt tøj og mangel på hygiejne. Kliniske signaler er hvidligt udflåd, kløe, og en brændende fornemmelse i vulvaen hos kvinder, på glansen hos mænd.  Dette opstår efter en inkubationstid på 1 dag til 1 måned. Candidiasis behandles dermatologisk (creme, gel) eller ved indsættelse af pessar i skeden.

Protozoer (Trichomonas) har meget lignende kliniske tegn, som candidiasis hos kvinder (gulligt og grimt-lugtende udflåd, brændende fornemmelse og kløe) hvor i mod hos mænd, er de ofte ikke-eksisterende og har en 2 til 20 dages inkubationstid.

Virale kønssygdomme

Kønsvorter er forårsaget af HPV og kan udvikle sig til livmoderhalskræft hos kvinder. Den bedste behandling er den dag i dag, stadig vaccine. Kondylomer er klinisk diagnosticeret ved – ofte små og svært synlige – vorter på genitalierne (på penissen og glans hos mænd, og på vulvaen og livmoderhalsen hos kvinder) efter en varierende inkubationstid på 1 til 10 måneder.

Genital herpes vedrører 10 til 15% af alle seksuelt overførte infektioner (eller kønssygdomme) og komplikationer er sjældne (kun ved graviditet), men dets største problem er dets evne til at udvikle andre kønssygdomme og dets vedholdenhed. Der er ingen behandling for denne virale sygdom, som viser sig som små blistre på huden i det genitale område (penis og testikler, skede og vulva) to til tyve dage efter samleje. Denne kønssygdom bliver kronisk i 40% af tilfældene og besværliggør livet, for dem, der bærer herpes, med jævnlige udbrud. Disse udbrud er ledsaget af feber, ekstrem træthed og en forøgelse i lymfeknuderne. Ved udbrud er anti-viraler tilgængelige i form af enten creme eller piller, der kan reducere hyppigheden, varighed og intensitet.

Smitsom mononukleose er hovedsageligt spredt ved oral kontakt, og skaber ekstrem udmattelse, feber, faryngit, øm hals og hævede kirtler. Disse symptomer opstår efter en inkubationstid på 6 uger, i gennemsnit. Afhængig af din krop, kan denne sygdom påføre sig selv temporært og hurtigt, eller den kan være vedvarende og intens, så personen må ophøre med dennes aktiviteter i flere måneder. Der er ingen specifik behandling og antibiotika er ikke kraftigt nok og kun langvarig hvile kan anbefales.

Hepatitis B er overført seksuelt, men også via blod, spyt, sæd og skede sekret. Det overføres også til barnet under graviditet. Kliniske signaler opstår efter en inkubationstid på 1 til 6 måneder, og viser sig ved asteni, ledsaget af feber og muskelsmerter, og en misfarvet afføring, såvel som gulsot (ikterus) Behandling findes ikke; kun hvile kan anbefales. Der findes dog effektive vacciner, hvis den gives på forhånd.

AIDS er den mest kendte og den nyest seksuelt overførte infektion (man omtaler ofte AIDS som en kønssygdom). Det er et human immundefekt virus (HIV), det mest dødelige til dato. Det er overført ved sex, sperm og gennem kontakt med inficeret blod, såvel som fra mor til barn (under graviditet eller via modermælken).

  1. I mange tilfælde, optræder AIDS uden symptomer og går derfor ubemærket hen, hvilket gør det endnu mere ødelæggende. Så stol ikke på symptomer, men på screenings prøver efter sex, og igen 3 måneder efter, for at fastslå deres troværdighed.
  2. Virussen angriber de hvide blodceller, der spiller en vigtig rolle i immunsystemet. Kroppen bliver ude af stand til at bekæmpe infektioner.
  3. Det nedbryder også nerve- og muskelcellerne, og dets styrke ligger i dets hurtige reproduktions-kapacitet og det faktum at menneskers antistoffer ikke genkender virusset. Tredobbelt terapi og antiretroviralelægemidler findes og deres mål er at nedsætte sygdommens udvikling hen i mod AIDS stadiet, som er det sidste stadie, der karakteriseres af et kollapset af hele immunsystemet og tilstedeværelsen af opportunistiske sygdomme.

Sex kommer, derfor, med risikoen for at få en infektion, enten genital eller oral. Der er en risiko for overførsel, så snart der har været kontakt og en udveksling af genitale væsker. Det er derfor du skal være godt beskyttet og foretage de nødvendige handlinger i tilfælde af smitte.

Prævention

Den bedste prævention er at anvende et kondom. Uanset om du er mand eller kvinde, så er og bliver det den bedste beskyttelse til dato. Også selvom vi betragter det som en mindre sandsynlighed, at fange en seksuelt overført infektion ved oral sex, så eksisterer risikoen, og det hjælper altid også at bruge et kondom ved oral sex.

Udvikle også en selv-beskyttende vane, da din partner ikke altid vil opfatte den risiko som de, eller andre, løber. Det er også muligt, på grund af deres skødesløshed, at påføre dig skade. Undgå kontakt hvis du finder læsioner, udslæt eller unormal rødme på din partners genitalier

Det er også vigtigt jævnligt at blive undersøgt og foretage screening tests, og for kvinder er besøg hos gynækologen og smear tests en god måde at identificere infektioner på og behandle dem tidligt. Det er anslået at 30.000 personer i Danmark ikke er klar over at de er bærere af AIDS virus.

Behandling er også en anden måde at undgå spredning af infektioner, og selv efter helbredelse, forbliver du specielt udsat for at tiltrække andre kønssygdomme, så vær på vagt. Det er også nødvendigt at advare dine partnere, så de kan beskytte dem selv og reducere risikoen for at udvikle en infektion. Eksistensen af visse vacciner tillader endeligt også personer, effektivt at bekæmpe spredningen og tiltrækningen af visse smitsomme vira (HPV og hepatitis B).

Referencer

Medical review on januar 3, 2021 by Dr. Tobias Nielsen