Microgyn (Microgynon 30) er en p-pille med en kombination af østrogen og progestin hormon til forhindre graviditet.

Det er produceret og markedsført af Bayer. Pillen er særlig populær fordi den giver omgående beskyttelse og dens effektivitets rate er mere end 99%.

Hvad er Microgyn (Microgynon 30)?

bayer

Dosis i denne pille er 0.15 mg af levonorgestrel (progestin) og 0.03 mg af Ethinyl Østradiol (østrogen hormon): Grundet dens indhold af progestin hormon, levonorgestrel, klassificerer det denne pille i anden generation af piller. Den er derfor en af de første piller lægen ordinerer, og er specielt velegnet til kvinder er tager et oral kombineret hormon præventions middel for første gang.

Alle pillerne i pakningen er ens. Der er 21 totalt og de har alle den samme effekt og indeholder den samme mængde af hvert hormon, de er derfor mono fasiske. Desuden, grundet det er et lav dosis hormon, kaldes det også en doseret mini pille. Sidst, er det en østrogen-progesteron præventions pille med et progestin klima, da den indeholder levonorgestrel.

Hvordan virker den?

Formålet med den her pille er at forhindre graviditet. Med det mål, virker den ved æggeløsning ved at spærre hypofyse-æggestok-aksen:  Microgyn (Microgynon 30) forhindrer forplantnings systemet i at sende og modtage beskeder, og gør det dermed inaktivt.

microgynon

Yderligere, ændrer Microgyn (Microgynon 30) pillen endometriet, så livmoderslimhinden ikke er egnet til forplantning af ægget, og gør at livmoderhalsens slim danne en uigennemtrængelig barriere til at forhindre spermens rejse mod ægget.

For at være præcis: æggeløsning finder ikke sted, og derfor er der ingen menstruation, men blødning ved ophør træder istedet.

Hvor effektiv er Microgynon?

Pillens Pearl Index er højt, siden,ved perfekt brug, har den en score på 0.1, og på 0.15 i aktuelt brug. Afstanden mellem disse to resultater er lav, sammenlignet med andre kombinations piller. Dette index måler prævalensen af antallet af graviditeter i det første år, uanset brugen af pillen, siden den mindre effektivitets forskel hovedsageligt er grundet menneskelige fejl, hvilket signifikant påvirker ens beskyttelse. Vi kan sige at denne pille er en af de mest effektive på markedet idag.

Fordelene ved Microgyn (Microgynon 30)

Microgynon pillen har et progestogen klima fordi den indeholder mere af det hormon i forhold til østrogen. Derfor er den særlig effektiv hos kvinder som normalt lider af smertefuld menstruation, smerter, kraftig og langvarig menstruation eller voldsom menstruation efterfulgt af ekstrem blødning.

Imod ophørs blødning

Så absolut, gør denne orale prævention, ophørs blødningen kortere, lettere og mindre smertefuld. Så de kvinder der lider af voldsomme menstruationer og ekstreme blødninger, med risiko for blodmangel, er Microgynon et perfekt valg, og reducerer også risici.

Imod endometriose

Der udover, reagerer den på endometriose ved både at reducere de kliniske tegn and dets udvikling. Endometriose referer til processen slimhinden sætter sig fast det forkerte sted, og giver smerte, skader og/eller ovarie cyster.

Symptomerne er stærk bækken smerte, nogle gange også under samleje, dyspareuni, intens smerte der ikke går væk med paracetamol, og forhindrer kvinden i at forstsætte hendes aktiviteter. Brugen af Microgynon som p-pille hjælper til at reducere smerten. Den forhindrer slimhindens væv i at sætte sig i æggelederne og stoppe blodstrømmen fra ophørs blødningen, i at flyde den forkerte vej, ind i æggelederen og bækkenhulen istedet for neden ud.

Against endometrial cancer

Endelig, forebygger denne pille livmoderkræft. (ikke at forveksle med livmoderhals kræft) og kræft i æggestikkene, specielt fordi deres progesteron har en beskyttende effekt på væggene, ved at begrænse spredningen af unormale celler. Derfor reduceres risikoen for at  få disse former for hormonel kræft.

Det er specielt tilfældet for progesteron kombineret piller der indeholder mere progestin end østrogen, som Mircogynon 30.

Dosering af Microgyn (Microgynon 30)

Microgynon pillen er en anden generations pille, som din læge, måske ordinerer som den første pille.

Hvordan tager jeg min pille?

Hvordan tager jeg min pille

Den er meget simpel at bruge, da pakningen har et kalender agtigt udseende, som følger mønstret af 21 dage med/7 dage uden. Det betyder at i 21 dage i træk, sluger du din Mircrogynon på en bestemt tid.

Efter de 21 dage, er der en pause på 7 dage i træk, hvor der ikke tages nogle piller. Din ophørsblødning kommer i den periode. Efter afbrydelsen i de 7 dage, kan du begynde på en ny pakning.

Hvis cyklusen følges, er dagen du starter den nye pakning som regel den samme dag hver måned. Med det sagt, er det muligt at din ophørs blødning 2. eller 3. dag efter din pille pause, og fortsætter måske udover de 7 dage, altså efter du er startet på en ny pakning. Det skal på ingen måde forhindre dig i at starte på en ny pakning som planlagt efter de 7 dages pause.

Til sidst anbefaler vi at du følger kalender mønstret i pakningen, selvom pillerne er monofasiske og alle pillerne er de samme. Det gør at du kan følge med i hvad du har taget og hurtigt kan se om du har glemt en pille.

OnNår du starter med pillerne, skal du tage den første pille på den første dag af din menstruation. Du har muligheden for at tage den optil 5 dage efter, men det kræver at du bruger en anden ikke hormonel præventionsform, som en mere mekanisk barriere, til at sikre beskyttelse i 7 dage.

Hvis jeg vil skifte pille eller prævention?

Du kan også vælge at skifte din nuværende pille hvis det er progestin, altså en ikke kombineret pille, til Microgyn (Microgynon 30), som er en østrogen-progesteron kombineret pille. Hvis det er dit valg, kan du skifte når som helst i din cyklus, ved blot at tage en Microynon pille på samme tidspunkt, og som erstatning for den gamle.

Dog skal du bruge en ikke hormonel præventions metode såsom kondom, i 7 dage, hvilket er den tid det tager før præventions pillen har fuld effekt.

Det samme, hvis du bruger en progestin hormonel præventions metode, som en spiral, indsprøjtning eller en implantat; Erstat dem blot med Microgyn (Microgynon 30) på den dag hvor en den anden beskyttelse skulle skiftes ud.

For eksempel, med injektionen, tag Microgynon pillen på den planlagte dag af den nye injektion. For implantatet og spiralen, tager du pillen den dag de bliver fjernet. Du skal også beskytte mod risikoen for graviditet med et ikke hormonel prævention, som en mere mekanisk prævention, for 7 dage.

Hvis du vil beholde en østrogen-progesteron kombineret hormonel prævention. til at erstatte dit nuværende middel, enten med en pille i et andet mærke og sammensætning eller en p-ring eller p-plaster, har du muligheden for at gøre det på forskellige tide, afhængig af tilfældet:

 • Imellem dagen hvor p-ring eller plaster bliver fjernet og den planlagte dag for erstatning (altså 7 dage af afbrydelse)
 • Istedet for en anden kombieneret pille, du observerer ikke den normale afbrydelse af 7 dage mellem pakningerne. Begynd Microgynon med det samme efter den sidste pille fra din gamle pakning. I det tilfælde at din pille indeholder placebo, skal du tage den første pille af Microgyn (Microgynon 30) istedet for den første placebo.

Hvis du erstatter din prævention i i løbet af perioden af 7 dage, eller fra den første dag af den sædvanlige ophørs periode, du behøver ikke at bruge ekstra beskyttelse.

Hvad gør jeg i tilfæde af abort?

Efter en abort, kan du starte med pillen igen med det samme hvis aborten fandt sted i den første trimester.

Spontane og provokeret abort som finder sted udover det første trimester, eller lige efter fødslen, genoptagelsen af piller, såsom Microgyn (Microgynon 30), skal gøres efter en periode på 21 dage, og det skal passe sammen med start af din næste menstruation.

Det er derfor anbefalet at vente til din næste menstruation starter før genoptagelsen af hormon prævention. Dog er det nødvendigt at bruge anden prævention for 7 dage efter start, så som kondom.

Er det muligt at kontrollere med denne pille?

dontmissthepill

Du kan justere dosering af din præventions pille til at få din blødning senere, eller sikre at den første dag med afbrydnings blødning sker tidligere den efterfølgende måned. Disse ændringer er indebærer ikke forlængelse af din pause. Som påmindelse skal du aldrig stoppe med pillen i mere end 7 dage.

Forsinkelse af din afbrydnings blødning betyder du kan springe en cyklus over ved at tage to pakninger med Microgyn i træk. Altså tage præventions pillen i 42 dage i træk uden pausen på 7 dage.

For at flytte datoen for start af menstruation, skal du tage en kortere pause, svarende til det antal dage du ønsker at flytte din blødning. For eksempel, hvis du vil have din menstruation 4 dage tidligere end normalt, skal du starte på den næste pakning med Microgynon 30, 4 dage tidligere.

Igen, du skal aldrig tage en pause på mere end 7 dage, da du da er i risiko for at blive gravid.

Ved at justere din dosis for at forsinke eller fremskynde din cyklus, kan det være du ikke får blødning, men plet blødning eller uventet blødning. Dette regulerer sig tilbage efter den næste pause på 7 dage.

Glemsomhed: Hvad hvis jeg glemmer at tage min Microgyn pille?

Ved normalt brug, uden at glemme en pille, beskytter Microgyn dig mod risikoen for graviditet selv i pausen på 7 dage. Så du kan have samleje uden risiko for at blive gravid.

Dog, sker der fejl og nogle brugere finder det besværligt at holde rutinen med en daglig pille på et bestemt tidspunkt. Sikker dig at du er ekstra opmærksom i perioder hvor du er i særlig risiko for graviditet.

Slutningen og begyndelsen af en pakning, på begge sider af pausen på 7 dage, er en mere risiko fyldt periode til at blive gravid, grundet den lange periode uden prævention.

Du er naturligvis beskyttet i 7 dage, men fra den ottende dag gælder det ikke længere.  Perioden i begyndelsen af pakningen, lige efter de 7 dages pause, er også risikabel, hvis du glemmer at starte den nye pakning på den ottende dag. Det er statistisk set der hvor det bliver glemt mest.

Beyond these precautions, Udover disse forholdsregler, skal du organisere dig selv, specielt hvis du kender dig selv som glemsom, lever en flyvsk livsstil, eller dine planer tit er uforudsigelige, og tvinger dig til at være hjemmefra. I disse tilfælde, kan du indføre metoder, såsom at tage dine piller med dig og indstille en alarm. På samme vis, nogle tidspunkter af dagen er mere befordrende end andre, afhængig af personen: Solnedgang, solopgang, måltider osv.

Det er bestem vigtigt at tage dosis på den samme tid og ikke glemme det. Præventions virkningen af østrogen-progesteron afhænger af det.

 • Glemmer du en Microgyn pille, under 12 timer efter planlagt tid, skal du omgående tage den glemte pille, og præventions virkningen er vedligeholdt.
 • Men, husker du det udover de 12 timer, efter den planlagte tid, kan den præventions virkningen ikke garanteres og andre forsigtigheds foranstaltninger er nødvendige.
 • Glemmer du i den første ud af en pakning, skal du omgående tage din pille og tage den næste til normal planlagt tid. Selvom 2 piller tages på samme tid, eller med meget kort interval.

Du skal også bruge ekstra mekanisk præventions metoder (såsom kondom) i 7 dage for at sikre optimal beskyttelse. Hvis samlejet fandt sted ugen før pillen var glemt, Vi anbefaler en graviditets test, da risikoen for at blive gravid er stor, specielt når du glemmer i denne periode.

Hvis du glemmer din pille i anden uge af din cyklus, skal du tage pillen så snart du kommer i tanke om den, og den næste på planlagte tid, og følge pakningen som sædvanlig. En ekstra ikke hormonel prævention  er ikke obligatorisk.

Glemmer du, i løbet af den 3. uge, har du to muligheder uden ekstra beskyttelse, hvis der ikke har tidligere i cyklus har været forglemmelser:

 • Du kan vælge at droppe pausen. Du skal tage den glemte pille, og den næste til den planlagte tid, også selvom der er kort tidsinterval. Derefter skal du fortsætte pakningen på normal vis, og når du er i slutningen af pakningen, skal du blot fortsætte direkte med den næste pakning uden at holde den sædvanlige pause på 7 dage. Afbrydnings blødningen kommer ikke, men måske plet blødning.
 • Du kan istedet vælge at holde pause med det samme. Så tager du ikke den glemte pille og smider pakningen væk. Pausen på 7 dage starter med det samme.

Hvis du glemmer at tage pillen gentagne gange under en cyklus: Så skal du vælge nummer 2. Kort sagt, hvis der er  gentagne forglemmelser under cyklus, er sandsynligheden for at blive gravid store, specielt hvis samlejet var indenfor 7 dage før eller efter den glemte pille. Med andre ord, uanset hvornår i cyklus, hvis der har været flere forglemmelser, eller blot en enkelt om ugen,vil det reducere præventions effekten af pillen signifikant

Disse sikkerheds regler er også gældende i tilfælde med akut diarre eller opkast, som finder sted inden for 3 timer efter indtagelse af pillen til den planlagte tid. Du har 12 timer til at tage den pille igen som måske er blevet udskilt, for at forblive beskyttet. Hvis du ikke har valget om at tage den, må du følge reglerne for at have glemt en pille i over 12 timer.

Er der nogle bivirkninger når jeg tager Microgyn (Microgynon 30)?

Te Forekomsten af bivirkninger afhænger af den enkelte person, dog forsvinder mange bivirkninger efter kroppen har tilpasset sig de nye doser af hormoner.

Det er estimeret at hvis disse virkninger stadig forekommer efter de første tre måneder med pillen, eller efter 3 pille cykluser, er pillen måske ikke den rigtige til dig og du kan få ordineret en anden.

I de første par måneder efter opstart af pillen, kan nogle kvinder opleve:

 • uregelmæssig blødning eller pletblødning uden for pausen.
 • amenorré (total fravær af blødning), med perfekte forhold (ingen forglemmelser).

I begge tilfælde, er det bevis for at kroppen tilpasser sig. Der er ingen grund til bekymring.

Microgyn Online – Andre almindelig kendte bivirkning er:

Andre almindelig kendte bivirkning er:mave smerter
hovedpinebrystspændinger og smerte er også rapporteret
humørsvingninger 

Nogle kvinder oplever acne og vægtøgning (grundet øget appetit), på grund af Microgynons progesteron indhold, selvom dette er meget sjældent. De samme kvinder er mere tilbøjelige til at opleve tab af libido som en af pillens bivirkninger, men disse klager er sjælden i hyppighed.

Kvinder med laktose og sakkarose intolerants, eller som følger en special kost for at undgå disse substanser, skal monitorere deres brug eller undgå at bruge denne hormonelle præventions pille da den har et højt indhold af disse stoffer.

Hvad er forholdsreglerne ved Microgyn?

Kombineret østrogen-progesteron præventions piller har alle en lettere øget risiko for blodpropper, sammenlignet med kvinder der ikke bruge denne præventions form.

Dog er denne risiko lav og ekstrem sjælden. Risikoen er højest i det første år med præventions piller, eller efter en afbrydelse på mere end 4 uger, og falder derefter betydeligt.

Kvinder med denne risiko er dem som også har:

 • Familie historik
 • prædispositioner eller skærpet omstændigheder.
 • allerede udviklet risikofyldte sygdomme.

Disse kvinder skal derfor informere deres læge under konsultationen til test (for eksempel måling af blodtryk) og besvarelse af spørgeskema.Bemærk denne procedure er nødvendig for at bedømme om du er egnet til at tage Microgyn (Microgynon 30).

De personer der ikke må tage Microgynon præventionspille er dem med følgende sygdomme, som er opstået grundet arvelighed, med en bevist forekomst eller risiko faktorer.

 • Hvis du har haft en blod prop. Afhængig af placeringen af proppen, referer det til udviklingen af en dyb vene trombose, og/eller arteriel (lunge emboli).
 • Ydermere, folk med hjerte infarkt, eller slagtilfælde og andre hjerte kar sygdomme (gælder også for symptomer her på og prækliniske symptomer så som angina pectoris-hjertekramper) er i risiko og bør ikke tage Mircogynon.
 • Similarly,Ligesom, dem med koagulations problemer, bør ikke tage Microgyn (Microgynon 30). Såsom dem med protein C og S mangel,antitrombin mangel, og dem som viser tilstedeværelse af antiphospholipid antistoffer, blandt andre.
 • Endelig, vil nogle sygdomme udsætte dig mere for udviklingen af en arteriel blod prop og trombose,

såsom:

 • Diabetes
 • Hvis du er disponeret for højt blodtryk eller unormale høje fedt lipid niveauer såsom kolesterol og triglycerider.
 • Overordnet, hvis du har de tegn på hyperhomocysteinæmi som kvalificerer tilstedeværelsen af høje fedt niveauer, hvilke kan blokere arterierne.

Andre sammenhænge kan placere dig i risiko gruppen, specielt hvis du skal være sengeliggende for en særlig lang periode efter en operation, eller hvis du lige er ophørt med amning. I det første tilfælde, komplicerer krops positionen koagulationen, hvor den anden situation, hvor kvinder der er gravide eller ammer er 10 gange mere i risiko for at udvikle blodpropper.

Yderligere. visse situationer gør dig mere tilbøjelig til at udvikle en blodprop, specielt, med alderen, hvis du er ryger, overvægtig eller fed. Disse tre kombineret, og sammenholdt med de andre risici, giver dermed anledning til en øget risiko…alle elementer kræver årvågenhed fra din side.

Bortset fra risikoen for blodpropper, andre patologier er også kontraindikeret når man tager Microgyn (Microgynon 30). Vær forsigtig i de tilfælde hvor du har udviklet eller er i risiko for at udvikle en af disse sygdomme:

 1. Hvis du er disponeret for Migræne med fokale og neurologiske symptomer, hvilket vil sige symptomer såsom sløret syn (ser sommefugle eller sorte prikker), talebesvær eller svimmelhed, så skal du ikke bruge Microgyn som hormonel præventions middel.
 2. Hvis du har haft hormon relateret kræft (bryst eller kønsdele) eller livmoder kræft, kan du ikke tage denne pille. Det samme gælder for ikke diagnostiseret unormalheder, i særdeleshed når de er associeret med en uforklarlig udflåd af blod.
 3. Ligeledes, folk med eller har haft alvorlige lever problemer (såsom en tumor, gulsot eller andre alvolige sygdomme) skal ikke tage Microgyn.

If Hvis du oplever kliniske tegn på risiko for blodprop, skal du stoppe med pillerne og søge læge omgående. Det kan også være nyttigt at kende symptomerne på forhånd således du kan reagere hurtigt.

For eksempel hvis du lægger mærke til en hævet ben, muligvis med smerter, men ikke nødvendigvis, forandring i hudfarve og varmt.

Respiratoriske eller brystkasse symptomer kan være tegn på lunge emboli, stakåndethed, pludselig hosten, smerter i venstre arm, gentagne migræne anfald og tab af motorik eller talebesvær…

Slutteligt er noget medicin ikke anbefalet, oaf den årsag at deres interaktioner kan påvirke virkningen og effektiviteten af præventionen, eller andre behandlinger. Disse tilhører en gruppe af lægemidler mod behandling af epilepsi, såsom:

 • visse barbiturater
 • anti svampe behandling (med griseofulvin)
 • lamotrigin
 • Anti krampe midler baseret på primidon eller phenytoin osv.
 • nogle smertestillenede
 • Anti-bakterielle (specielt baseret på clarithromycin, erythromycin)
 • antiretroviral (HIV infektion og hepatitis C)

Folk i behandling mod hjertelidelser skal også tjekke de aktive indholdsstoffer i deres medicin for at undgå interaktion med Microgyn. Andre midler er kendt på forhånd til at kunne interagere med Microgyn (Microgynon 30), såsom Grape juice eller perikum, som er  brugt i urte medicin. Men stol trygt på at alle disse tilfælde er utrolig sjældne!

Hvordan køber jeg Microgyn (Microgynon 30) i Danmark?

recept

Microgyn kan give forskellige bivirkninger hos brugeren, så det er obligatorisk at få en læge undersøgelse først. Pillen er kun tilgængelig med recept.

Køb Microgyn i apoteket – i Danmark

Gynækologen eller din egen læge er de eneste der kan ordinere Microgyn, hvorefter du kan købe den på apoteket. Læge undersøgelsens formål er at tjekke din helbreds status og ordinere den bedst egnet pille for dig. Alle piller er forskellige og kan give dig bivirkninger. Forskellige undersøgelser, så som en blod prøve, er anbefalet til at hjælpe lægen med at ordinere den bedste pille.

Køb Microgyn Online i Danmark

Den anden mulighed er at købe den på nettet. Afhængig af hvilket Europæiske land du bor i, er det muligt at købe Microgynon på nettet. Nogle klinikker gør det muligt for patienter at tage den lægelige undersøgelse på nettet, som efterfølgende bliver kontrolleret af en læge. Vær opmærksom på at køb af Microgynon på nettet kun kan godkendes hvis det er som fornyelse af pillerne. Hvis du aldrig tidligere har taget denne pille, skal du til din egen læge eller en gynækolog først.

Det er netop derfor at spørgeskemaet på nettet skal udfyldes så sandfærdigt som overhovedet muligt. Hvis lægen beslutter ikke at ordinere pillen, er det fordi det er anset som skadeligt for dit helbred.

Hvad koster Microgyn (Microgynon 30) Online & i Danmark?

Bayer Microgyn er en præventions pille, og kun tilgængelig med en recept. Prisen på lægemidler i denne gruppe er bestemt af apotekerne. Prisen kan variere afhængig af sted, by, eller område.  Vær opmærksom på at pilen ikke refunderes af sygesikringen.

Microgyn – Pris på et apotek – i Danmark

På apoteker, varierer prisen på en måneds behandling mellem 133.00kr. til 163.00 kr.i gennemsnit. Hertil kommer prisen på den lægelige undersøgelse, som skal tillægges denne pris.

Microgyn – Prisen på nettet

Priserne på Microgyn på nettet er relativt konkurrencedygtige. Afhængig af internet apoteket, er prisen for en måned, en lille smule højere end på det almindelige apotek. Priserne ligger mellem 390.00 kr til 447.00 kr. Når du for en recept, får du normalt 3 måneders behandling(totalt 590.00 kr-633.00 kr). Prisen på recept og levering er sædvanligvis inkluderet.

Bemærk: Alfadoc anbefaler dig altid at gå till din gynækolog eller egen læge og få en grundig læge undersøgelse før du køber pillen eller andre receptpligtige lægemidler. Vi anbefaler også at være på vagt overfor hjemmesider der tilbyder   lægemidler med tilbud såsom “Billig” eller “uden recept”. I mange tilfælde, sælger disse hjemmesider falske produkter der kan være skadelige for dit helbred.

Referencer

Yderligere lægemiddeloplysninger

FrankrigEngland
TysklandSchweizisk
SverigePolen
PortugalFinland

Medical review on January 15, 2021 by Dr. Tobias Nielsen