Hårtab

Hos mennesker opstår skaldethed almindeligvis, når man nærmer sig 30 år.

Men det kan selvfølgelig opstå langt tidligere eller langt senere.

Nogle mænd accepterer deres hårtab og det udgør ikke noget problem for dem. Men det er ikke tilfældet for alle. For nogle mænd er det et reelt problem, der kan skabe et kompleks, for dem.

At få implantater er en løsning, men det er dyrt, da det ikke tilskudsberettiget fra sygesikringen, og det kræver flere kirurgiske indgreb, som alle har deres risici.

Når testosteron omdannes til dihydrotestosteron taber mænd deres hår, eller håret bliver ekstremt tyndt i hovedbunden og også forrest ved panden. Det er enzymet 5 alfa-reduktase, der er skylden.

Hårtab eller alopeci, har flere årsager. Det vedrører både mænd og kvinder, men er mere udbredt blandt førstnævnte. Viden om hvordan det fungerer, betyder at vi kan finde en løsning på dette fænomen, eller stoppe effekten af det.

Forskellige typer af alopeci

Hårtab eller alopeci er et normalt fænomen. Hvert menneske taber omkring 100 hår om dagen. Alderen og visse elementer i omgivelserne, spiller også en rolle. Der er dog nogle personer, der mister mere. I disse tilfælde er det nødvendigt at forstå den måde, det fungerer på og hvordan det kommer til udtryk.

balding-patterns
  • Alopeci er kaldet medfødt alopeci, når en person er født uden hårrødder eller hvis de bliver beskadiget uden mulighed for genvækst.
  • Androgen alopeci er en arvelig form for skaldethed, der hovedsagligt rammer mænd og opstår ved en hormonel forstyrrelse eller et psykisk chok, såsom tabet af en elsket. Det resulterer i et progressivt tab af hår på panden, tindingerne og på toppen af hovedet. Det opstår typisk i de sidste år af puberteten, og accelerer fra trediveårs-alderen og fremefter. Det ses dog at flere og flere kvinder bliver ramt af denne skaldethed, der er kendetegnet ved hårtab i skilningen. Årsagerne er de samme som hos mænd.
  • Diffus alopeci er et synligt tab af hår i hele hovedbunden. Det peger i retning af en eksisterende kropslidelse. For eksempel er dette tilfældet efter lige at have født, på grund af det høje stressniveau.
  • Når alopeci er i et lokalt område af hovedbunden, oprinder det i en infektion, forårsaget af ringorm eller alopeci areata. Visse lidelser, som Trikotillomani, der får personen til at rive sit hår af, kan også være årsagen.

Hårstråets livscyklus

Et hår har en gennemsnitlig levetid på 4-6 år, efter at have gennemgået en cyklus I tre faser. Når de falder ud, i afslutningen af deres liv, kan det forklares som et helt normalt fænomen.

life-cycle-of-a-hair

Den første fase af hårets livscyklus: den anagene fase

Anagen er en vækstfase. Den varer to til fire år hos mænd, og seks år hos kvinder. Det er karakteriseret af en jævnlig genvækst af hårstrået og aktiv multiplikation af celler. Produktionen af keratin er også konstant. Håret bliver indlejret i hårsækken, ved roden og er fuldt i live. Anagen påvirker 85% af alle hår.

Den anden fase af hårets livscyklus: den katagene fase

Katagen er en regressionsfase, der typisk varer to tilt re uger. Det påvirker 1% af hårene. I denne periode producere de berørte hårfollikler intet hår. Håret, der er i folliklen stiger langsomt op til overfladen af huden, men holder stadig fast i den, i et stykke tid, før en erstatning kommer og tager dets plads.

Den tredje fase: den telogene fase

Denne fase henviser til hårets død og påvirker 14% af håret. Det er i dette øjeblik, at et hår, der gik igennem huden, i den tidligere fase, frigøres fra hårfolliklen, af et andet hår, der allerede er gået ind i den anagene fase. Dette fænomen varer to til tre måneder; den tid det tager, for det nye hår, at rodfæste sig nok ind i folliklen.

Den tre-fasede cyklus gentages, i gennemsnit, 25-30 gange i løbet af livet. At klippe dit hår har ingen effekt på accelerationen af den anagene fase. At klippe dit hår gør dig fri for spaltede ender, mens genvækst starter i rødderne.

At miste op til 100 hår om dagen er hverken alarmerende eller nødvendigvis koblet sammen med en sygdom. Det er bare den telogene fase, en af de faser, hvis konsekvenser er synlige for øjet.

Hvad er årsagerne for hårtab hos mænd?

Pletvis skaldethed, hos mænd, er primært genetisk og/eller hormonelt. Normalt arveligt, og det plejede at være normalt antaget, at det blev givet videre fra moderens side, om end dette for nyligt er blevet betvivlet.

Associeret med en overflod af det testosteron-relaterede mandlige hormon DHT (dihydrotestosteron), der angriber hårfolliklerne og får dem til at skrumpe, så angriber nogle af de bedste hårbehandlinger dette hormons produktion og dermed reduceres dets styrke.

Hårtab og alder

Ofte er hårtab bare en uundgåelig del af en ældningsproces, så det er ikke noget at være bekymret over. Når du ældes, vil din hårgrænse trække sig tilbage og 2 ud af 3 mænd oplever et betydeligt hårtab, når de fylder 60 år. Selvom der er nogle bidragende livsstilsfaktorer, såsom diæt, stress, så er androgen alopeci  hovedsageligt  genetisk og en uundgåelig del af den mandlige ældningsproces.

Der er dog nogle mænd, cirka 1 ud af 5, der vil opleve et meget lille hårtab, selv oppe i 80 års-alderen.

Andre faktorer der spiller ind på hårtab

Diæt – en dårlig diæt kan også medvirke til hårtab, og det kunstige sødemiddel “aspartam”, siges at forårsage udtyndet hår, ligesom et højt indtag af alkohol og fødevarer med et højt glykæmisk indeks, såsom frugtjuice, hvidt brød og ris. På den anden side er der fødevarer, der vides at styrke en sund hårvækst, og også forsinke eller standse udtynding af håret.

Valnødder – de indeholder essentielle olier, som styrker hårvæksten. Du kan udskifte valnødder med hørfrø, laks, rapsfrøolie – da alle disse indeholder det vigtige Omega-3 fedtsyre næringsstof.

Spinat – Spinat indeholder et højt niveau af jern, og et underskud af jern kan fremskynde hårtab. Det indeholder også mange vigtige vitaminer og mineraler, der hjælper til at bevare sunde follikler. Andre fødevarer med at højt indhold af jern inkluderer broccoli og kartofler.

Kylling (eller andre proteiner) – da dit hår hovedsageligt består af proteiner, så giver det mening at have dine protein-reserver fyldt op, ikke? Korrekt. Selvom du ikke spiser kød, så er det masser af andre muligheder for at indtage rigeligt med protein. Disse inkluderer grønkål, bønner og nødder… som også er velegnet for veganere.

Æblecider-eddike – et velkendt middel mod flere andre helbredslidelser. I modsætning til kommercielle produkter, som er barske og kan efterlade håret skrøbeligt og tørt, så er æblecider-eddike kendt for at styrke håret, ved at bringe fylde og glans. Æblecider-eddike gør dette ved at styrke pH balancen i dit hår, samtidig med at det fjerner ophobninger og genopbygger hårets naturlige olier. I forbindelse med hårvækst, så er eksperter enige om at æblecider-eddike kan behandle follikler, der på grund af bakteriel infektion, er forstoppet af skæl i hovedbunden (hvilket kan lede til hårtab). Ifølge en artikel i Livestrong kan du ved at skylle dit hår med æblecider-eddike og vand reducere risikoen for hårtab, forårsaget af bakterier.

Stress

Et højt stress-niveau sættes også i forbindelse med gråt hår og hårtab. Selvom det dog afhænger af typen af stress, du oplever. At være bekymret over den vigtige fremlæggelse, er ikke nødvendigvis lig med, at dit hår falder af. Men stress der i høj grad påvirker din søvn og diæt kan til tider lede til en udtynding i håret, pga. biprodukter, såsom hurtigt og overdreven vægttab.

Kemoterapi

Cancer behandlinger, såsom kemoterapi kan forårsage skaldethed. Den måde hvorpå disse medikamenter virker, betyder, at lige såvel som de angriber cancer celler, så angriber de også alle andre hurtigt voksende celler – hvilket inkluderer folliklerne.

Det er dog vigtig at huske på, at hårtab, forårsaget af kemoterapi, kun er midlertidigt. Dit hår kan begynde sin genvækst under behandlingen, men i de fleste tilfælde kan det tage op til 12 måneder, før dit hår vænner tilbage i den oprindelige tykkelse, struktur etc.

Myter omkring hårtab hos mænd

Over the centuries, various myths surrounding the causes and effects of male pattern baldness have arisen. Below we take a look at some of them and dispel the falsehoods.

Igennem årtier, er flere forskellige myter opstået omkring, hvordan, pletvis skaldethed hos mænd er opstået. Nedenunder tager vi et blik på nogle af dem og kommer løgnene til livs.

Alopeci behandlinger

propecia

Der er tilbudte behandlinger til personer med alopeci. Men for at ordinere den korrekte behandling, så er det nødvendigt at identificere grunden til dette fænomen. Så det anbefales at man konsulterer en læge eller dermatolog og at undgå brugen af de mirakel produkter, der findes på markedet, uden en medicinsk rådgivning.

Generelt set, når faktorerne, der er skyld I skaldethed, er udefra kommende, såsom vitaminmangel, kan det at tage visse medikamenter, som antikoagulanter eller amfetamin, gøre behandlingen nemmere. På den anden side, hvis hormoner er involveret, så kan en transplantation sammen med lægemiddelterapi, blive anbefalet af dermatologen.

Der er mange forskellige kategorier af transplantationer. Medicinsk og teknologiske fremskridt på dette område, skaber meningsfulde og naturlige resultater. Prisen på operationen er dog stadig høj. Placeringen af implantater er et billigere alternativ, men risikoen for afvisning er stadig ret vigtig.

At gå med en paryk er et alternativ for dem, der ikke ønsker en bekostelig operation. Der er dog lige et par punkter, der skal tages højde for inden købet af en paryk, for at få det mest naturlige resultat. Heldigvis er der blevet lavet mange forbedringer, af fabrikanterne.

Desto tidligere du reagere, desto større er chancen for at behold dit hår.

Det aktive indholdsstof i Propecia Finasterid virker i mod hårtab, fordi det forhindrer aktiviteten i enzymet. Hvis du tager det regelmæssigt og over en længere periode, så vil du se resultater, og de mange studier af denne behandling beviser det.

Hvis skaldethed er et virkeligt problem for dig, hvis du har mistet tilliden til dig selv, eller hvis du har et virkeligt kompleks, så vent ikke med at tage Propecia. Det tager et par få måneder før resultaterne er synlige, så det er bedre ikke at spilde tiden.

Referencer

Medical review on januar 3, 2021 by Dr. Tobias Nielsen