Hvad er en HPV vaccine?
HPV vaccinen er meget vigtig, fordi den beskytter mod de kræftformer, som ofte kommer i kølvandet af en HPV infektion.
HPV er en meget almindelig virus, som rammer næsten hver fjerde dansker.
De fleste smittede udvikler aldrig nogle symptomer eller helbredsmæssige komplikationer. Derfor kan det være svært at opdage sygdommen, medmindre man taler med sin læge. Heldigvis, så forsvinder 9 ud af 10 tilfælde af HPV af sig selv igen indenfor 2 år. Men, nogle gange kan en HPV infektion varer længere og kan medføre forskellige former for kræft og andre sygdomme. HPV kan eksempelvis medføre:
- Livmoderhalskræft
- Prostatakræft hos mænd
- Kræft i anus eller bagerst i svælget, samt ved roden af tungen
HPV medfører et stort antal tilfælde af kræft og en vaccine kan forhindre, at op mod 9 ud af 10 af disse udvikler sig.
To forskellige doseringer
Siden 2006 er vaccinerne blevet ordineret i tre doser henover seks måneder. I 2016 besluttede CDC, som er det internationale forbund for sygdomsbekæmpelse, at man i stedet skal tage to doser, hvis man er under 15 år. Den anden HPV dosering bør ordineres indenfor 6 til 12 måneder efter den første dosering. Voksne skal stadig fortsætte med deres tredje dosis efter 12 måneder.
Unge mennesker mellem 14 og 16 år skal fortsat tage 3 doseringer henover perioden. Det samme er gældende for unge mennesker under 14 år, hvis man har en immunpåvirkende sygdom.
Derfor er behandlingsforløbet og vaccinationsforløbet forskelligt, alt efter, hvor gammel man er.
Hvem bør vaccineres?
Alle teenagere, som ikke har startet eller færdiggjort deres HPV behandling, bør få en vaccine.
Alle unge kvinder under 26 og mænd under 21 bør få en HPV vaccine. HPV vaccinen er anbefalet til alle seksuelt aktive unge mennesker, da risikoen for at blive smittet med virusset stiger med mængden af ubeskyttet sex. Derfor er det meget vigtigt at få vaccinen før man bliver seksuelt aktivt, og er mindre vigtigt, hvis man allerede har været meget seksuelt aktiv.
Følgende personer bør få en vaccine, hvis de ikke fik en da de var yngre:
- Unge mænd, som har sex med mænd. Dette gælder også mænd som agter at have samleje med mænd før de bliver 26 år gamle
- Unge mennesker, som er tvekønnede
- Unge mennesker, som har immunhæmmende sygdomme, som eksempelvis HIV og er under 26 år
Hvordan smitter HPV?
Årsagen til at unge mennesker skal vaccineres er, at HPV smitter igennem seksuelt kontakt. De fleste patienter bliver smittet igennem ubeskyttet vaginal eller analsex. Mænd og kvinder kan også blive smittet af oralsex eller ved at dele sexlegetøj med en smittet person.
HPV kan sågar smitte, selvom den inficerede person ikke viser nogle tegn på infektion. Man kan stadig have HPV, selvom det er flere år siden man sidst har haft kontakt med en inficeret person. De fleste opdager ikke de er inficerede og derfor er risikoen for at smitte deres partner stor. Det er samtidig muligt at være smittet er mere end én type HPV.
Selvom det ikke er almindeligt, så kan en gravid mor smitte sit barn med HPV under fødslen. Barnet vil muligvis udvikle en sjælden sygdom, som får vorter til at vokse i halsen.
Hvad beskytter HPV vaccinen mod?
HPV beskytter mod de følgesygdomme, som en HPV infektion medfølger. De mest alvorlige følgesygdomme er:
- Livmoderhalskræft: Stort set alle tilfælde af livmoderhalskræft stammer fra en HPV infektion, og selvom der findes mange forskellige typer HPV, er det nummer 16 og 18, der er ansvarlige for 70 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft.
- Tarmkræft: Omkring 95 % af alle tilfælde af tarmkræft skyldes HPV. De fleste af disse tilfælde er forårsaget af den samme virus, som medfører livmoderhalskræft, nummer 16, men forskellen ligger i, at man er blevet smittet ved analt samleje i stedet for vaginalt.
- Kræft i halsen. Omkring 70 % af alle tilfælde af kræft i halsen er forårsaget af HPV. I USA er mere end halvdelen af alle tilfælde forårsaget af HPV type 16.
- Sjældne kræftformer. HPV medfører ca. 65 % af alle tilfælde af kræft i kønsdelene
Hvornår skal man vaccineres?
Alle børn, som er 11 eller 12 år gamle, bør få deres HPV vaccine. Teenage drenge og piger, som ikke har fået vaccinen da de var yngre, bør få den med det samme. Unge kvinder kan få vaccinen indtil de er 26 år, og mænd kan få den indtil de er 21 år. Vaccinen er også anbefalet til alle homo- og biseksuelle mænd, hvis man er under 26 år.
Alfa og omega ift. effektivitet er, at man giver vaccinen før man har samleje første gang.
HPV og livmoderhalskræft
Der er mange ting, som man med sikkerhed ved medfører livmoderhalskræft, såsom rygning og genetik, men øverst på listen står HPV virus. HPV spredes som sagt via ubeskyttet sex.
Hvis man ikke behandler HPV, kan den medføre kræft i livmoderhalsen over tid. Det kan tage mellem 10 og 30 år fra smittetidspunktet til, at kræftknuden er dannet.
Men, eftersom man kender årsagen til infektionen, så har man udviklet en måde at forebygge den på.
Der findes tre forskellige former for HPV vacciner;
- Ceravix er anbefalet til piger mellem 11 og 12 år, men kan også gives til piger så unge som 9 år. Piger og kvinder mellem 13 og 26, som ikke er vaccineret, kan også bruge denne HPV vaccine. Den findes i 3 doseringer, som alle skal tages i behandlingsperioden.
- Gardasil. Denne HPV vaccine er anbefalet til unge piger og drenge mellem 11 og 12 år, men kan også gives til børn ned til 9 år og op til kvinder op til 26 år og mænd op til 21. Denne behandling kommer også i tre doser.
- Gardasil-9. Denne vaccine er til unge drenge og piger mellem 11 og 12, men kan gives til børn ned til 9 år og op til 26.
Nøglen til disse vacciner er at give dem så tidligt som muligt og gerne før de har sex for første gang. Det er vigtigt at man gennemfører hele behandlingsforløbet for at være helt beskyttet. Man kan altid supplere med kondomer, som mere effektivt kan beskytte mod smitte.
HPV vaccinen kan meget effektivt forebygge livmoderhalskræft i op mod 100 % af tilfældene. Siden HPV vaccinen første gang blev ordineret tilbage i 2006 har tilfældet af livmoderhalskræft faldet med over 64 % blandt teenagepiger. Undersøgelser viser, at der er færre unge mennesker, som oplever kønsvorter og forstadiet til livmoderhalskræft. Statistikkerne varierer fra land til land, da det helt og holdent afhænger af, hvor mange der bliver vaccineret.
Der har ikke været nogle beviser for, at HPV vaccinen skulle blive mindre effektiv med tiden.
HPV og kønsvorter
HPV er en gruppe af over 100 forskellige typer virus, hvoraf mere end 40 af dem medfører symptomer, der indebærer kønsdelene. I langt de fleste tilfælde, vil man ikke opleve nogle gener eller symptomer, men derfor kan man stadig smitte andre.
HPV vaccinen kan forebygge 70 % af tilfældene af kræft i kønsdelene og op mod 90 % af alle tilfælde af kønsvorter. Vaccinen findes for både mænd og kvinder, og er gratis, så længe man går igennem sin læge.
De typer HPV, der medfører kønsvorter, smitter ofte igennem hudkontakt under vaginal eller analt samleje. Virussen findes som regel på kønsdelene eller omkring anus. Den er mindre udbredt omkring munden og i halsen.
Hvis man har en eller anden form for immunhæmmende sygdom vil man være i risikogruppen for at udvikle kønsvorter, som følge af en HPV infektion. Hvis man bliver smittet under analsex, kan det føre til endetarmskræft.
Der opstår meget sjældent komplikationer på lang sigt. Hvis det er tilfældet, vil det ske, fordi kønsvorterne medfører celleforandringer i halsen, penis, anus eller bækkenbunden.
Som regel forsvinder kønsvorter af sig selv, og det kan tage alt fra nogle få måneder til et par år. Selvom kønsvorterne er forsvundet, vil personen muligvis stadig være smittet. Det er også meget normalt at få foretaget en kosmetisk operation for at få fjernet kønsvorterne. Det er dog vigtigt at huske på, at selvom man ikke kan se dem, er man stadig bærer af HPV.
Man kan enten fryse dem eller få dem fjernet af en kirurg. Hvis man vælger at fryse dem væk, vil det tage mellem 4 og 16 uger at fjerne dem. Det er en god ide at tale om de forskellige muligheder med din læge, da enkelte medikamenter kan medføre bivirkninger.
HPV vaccine til mænd
HPV kan øge en mands risiko for at udvikle prostatakræft og kønsvorter. Risikoen er omtrent lige så stor for mænd, som den er for kvinder. Mere end halvdelen af alle seksuelt aktive mænd vil opleve HPV som følge af ubeskyttet sex. Som regel vil ens immunforsvar selv fjerne virussen, uden man kommer til at opleve komplikationer eller symptomer.
HPV vaccinen Gardasil blev godkendt for kvinder i 2006 og i 2009 blev det også godkendt til blot af mænd. Gardisal kan bruges af mænd mellem 9 og 26 år for at forebygge kønsvorter forårsaget af HPV 6 og HPV 11. Gardasil blev i 2010 også godkendt som forebyggende middel mod tarmkræft.
Efterhånden som undersøgelser tager form og bliver mere dybdegående har man fundet ud af, at Gardasil 9 også forebygger 6 andre HPV typer og derfor vil den teoretisk forebygge op mod 90 % af alle tilfælde af kræft.
Risikoen for mænd
Der er over 30 forskellige typer HPV, som kan medføre prostatakræft eller kræft i anus. Begge disse typer kræft er sjældne – især hos mænd med et velfungerende immunforsvar. Risikoen for kræft i endetarmen er omtrent 17 gange højere hos aktive homoseksuelle og biseksuelle mænd end hos heteroseksuelle mænd.
Medical review on august 25, 2020 by Dr. Tobias Nielsen