Prævention

Defineret som metoderne til at forebygge befrugtning, er prævention blevet en normal og selvfølgelig terminologi for mange kvinder gennem årene.

Men for nogle kvinder, er det stadig en myte. Selvom det synes at være almen viden, er mange kvinder stadig ikke klar over hvordan disse præventive tiltag virker. Så det er vigtig at skabe klarhed for dem, hvis viden på dette område er meget lavt.

Definition og præventionens historie

Ifølge WHO beskrives prævention som brugen af midler, fremmedlegemer, metoder eller procedurer til at undgå, eller reducere sandsynligheden for befrugtning.

Generelt, er disse metoder hovedsageligt til kvinder, der nu frit kan kontrollere deres graviditet. Men ser vi tilbage på historien, har det ikke altid været tilfældet.

Prævention har længe været anset ulovlig. Det var så sent som i 1972 at det blev gjort lovligt, grundet  Neuwith lovgivningen fra 1967. Længe efter den, kom lovgivningen af 2001, til at forbedre de tidligere bestemmelser, og stadig med formålet at sikre adgang til prævention. I 2013, NIDS (National Institute of Demographic Studies) udgav tallene fra den sidste undersøgelse på præventions valg hos kvinder fra 20-44 år. 76.2% af kvinderne brugte prævention, mens 23.8% ikke brugte noget. Det er også bemærket at p-pillen forbliver det foretrukne valg til prævention blandt Franske kvinder. Ja, 25% af dem bruger denne præventions form, mens i USA, er denne procentdel fordelt mellem kondomer, sterilisation og p-piller. I Kina, er brugen af spiral langt foran.

Hvorfor er vores brug af præventions rate ikke 100%? Udover de personlige overvejelser, er det på grund af alvorlig mangel på information, ligesom stærke sociale og familiære barrierer  i visse sammenhænge.

Hormonel prævention er en af de mest populære metoder indenfor prævention til kvinder. Denne metode beskytter kvinderne mod graviditet, både sikkert og diskret.

P-pillen er den mest effektive metode, da den er 100% pålidelig. Der er mere end 30 forskellige former for oral prævention tilgængelig for kvinder, hvor hver pille er forskellig og har forskellige fordele og ulemper. Kvinder skal, i samråd med deres læge, finde den pille der giver dem den største grad af beskyttelse, med mindst mulige bivirkninger.

Hvordan skal jeg vælge min præventionsform?

Den bedste form for prævention er den du vælger og passer til dig. Valget afhænger af din alder, personlighed (glemsom eller organiseret), din livsstil (flytter meget eller stationær), da der er nogle metoder der passer nogen bedre end andre. Det tager også din biologi i betragtning, såsom tolerance overfor medicins bivirkninger, hvilke vil variere afhængig af metoden.

Sandheden er at der helt sikkert er en metode der passer dig. Det er blot nødvendigt at informere dig om dine valg, siden mangel på information kan resultere i du vælger en upassende metode, der giver komplikationer. Uanset om du er teenager, ung voksen eller en moden kvinde, bør du i særdeleshed, lytte til din læges instruktioner, som vil ordinere den korrekte prævention baseret på din lægehistorie og din medicinske og personlige omstændigheder.

En anden ting du skal vide noget om, er kontrol af din menstruations cyklus, det er en nødvendighed for alle kvinder.

De forskellige faser af menstruationen

Før valget af prævention, bør en kvinde kende hendes krop, inklusiv hendes menstruations cyklus. Det er et vigtigt skridt til at hjælpe dig med at finde den bedst egnet præventions form. En menstruations cyklus starter den første dag af menstruation, varer 28 dage pg slutter dagen før den første dag af din næste menstruation. Menstruation er den første fase af menstruations cyklusen. Den varer fra den første indtil den syvende dag i cyklusen.

Den follikulære fase

Den follikulære fase er den der starter dag otte og varer indtil dag elleve i cyklus. Også kaldet ægløsnings fasen, som er karakteriseret ved at æggestokkene producerer en follikel. Østrogen bliver produceret til at tilpasse endometriet, også kendt som livmoderslimhinden. Endometriet begynder dets tilpasning og bliver tykkere for at forberede sig til ægget eventuelt sætter sig fast. Østrogen bliver også brugt af livmoderhalsens kirtler; deres sekretion af slim, hvilket er essentielt til bevægelse af spermen mod ægget. Denne slim ændrer sig og bliver viskøs.

Ovulations (æggeløsning) fasen

Så kommer æggeløsnings fasen, som sker fra den 12. til den 14. dag, cirka 15 dage efter din første menstruations dag. I denne fase, udskiller æggestokkene en oocyt, ægcelle, gennem æggelederne. Når den er frigivet, bliver det til et æg og er klar til at blive befrugtet indenfor de næste 24 timer, som er deres levetid. På det her tidspunkt er det vigtigt at huske – før du har samleje – at sperm lever i 5 dage. Hvis du har sex 2 eller 3 dage før æggeløsning, på æggeløsnings dagen eller efter 24 timer, så er der risiko for graviditet.

Luteal fasen

Den næste fase er luteal fasen som starter på samme tid som æggeløsningen, så mellem den 12. og 15. dag i din menstruations cyklus. Den varer mellem 12 og 14 dage. Her fortsætter æggestokkene med at producere østrogen og starter også med at producere, et andet hormon, progesteron, som gør at endometriet kan forblive tykt og formere en rede. Det udløste æg, venter på at blive befrugtet. Hvis der ikke sker en befrugtning, stopper æggestokkene med at producere østrogen, og niveauet falder pludseligt. Men, progestin hormonet stiger, derfor kaldet luteal fasen. Det markerer slutningen på en menstruations cyklus og starter en ny.

Faldet i østrogen, medvirker til ødelæggelse af livmoderslimhinden fordi den er frataget dens essentielle hormon til at bevare tykkelsen af slimhinden. Det er den ødelæggelse der starter menstruationen eller blødningen, som består af ikke funktionelt væv som ikke er blevet befrugtet.

Bemærk at tallene og perioderne oplyst her, kun er en indikation. Hver kvinde har naturligvis hendes egen menstruations cyklus. Det er derfor mange kvinder foretrækker præventionsmetoder der tager hånd om forskellige situationer, og gør at de ikke bliver gravid ved et uheld.

Naturlige præventions metoder

De er oftest anvendt af dem som kender deres menstruations cyklus og deres kroppe. En lille procentdel af kvinder anvender disse metoder. De udgør omkring 7.1% af kvinder, og de er alle utilregnelige. Nogle metoder er;

Periodisk afholdenhed, som inkluderer tre metoder:

Kalender metoden

Det indebærer udregning af æggeløsnings fasen i menstruations cyklusen, således  man kan afholde sig fra samleje. Denne metode er ikke den mest pålidelige, da kvinden kan blive gravid under hele cyklusen, for eksempel grundet ændringer i æggeløsnings datoen. Yderligere kan længden på cyklus variere.

Temperatur metoden

Her, ser du en forandring i konsistensen og farven af slimet fra livmoderen (ved at tage daglige prøver fra skeden) da det bliver mere konsistent, ugennemsigtig og tæt lige før æggeløsning. Denne metode er ofte vanskelig og problematisk.

Afbrudt samleje

Der er når du tjekker din endetarms temperatur hver dag og ser en stigning i temperatur, for at være afholdende fra den første æggeløsnings dag, når temperaturen stiger indtil den næste periode. Denne metode er ikke pålidelig da krops temperaturen kan variere på grund af andre faktorer, såsom infektioner, stress, sene aftener, og mange andre.

Livmoderhals slim metoden

Det betyder at penis trækkes ud af skeden før udløsning. Det er begrænsende og reducerer nydelsen ved samleje. Denne metode er langt fra den mest effektive, da der løber en lille mængde væske ud fra penis, før udløsning, og den indeholder sperm.

Med naturlige metoder, har kvinden en 80% chance for at blive gravid. De har derfor en upålidelig effektivitet. For ikke at glemme den forstyrrende natur ved de fleste af disse såkaldte naturlige metoder.

Unaturlige præventions metoder

Blandt disse, findes hormonelle og lokale metoder. Disse metoder fungerer som barrierer mod spermen efter udløsning. I denne kategori er der:

Kemiske metoder

Formålet med sæddræbende creme er at dræbe sperm med benzalkoniumchlorid. Det opløser og fordeler sig ind i skeden efter du har indført produktet, mindst 5 minutter før samleje. Der skelnes mellem æg, cremer, og svampe.

Disse metoder, under ideelle betingelser ved ind- og påføring, kan have en effektivitet på 82%. De er tilmed tilgængelige for alle. En anden fordel er at sæddræbende midler er sikre for dit heldbred og har ingen indflydelse på den seksuelle nydelse. På den anden side, kræver disse metoder planlægning og tid. Og, det sæddræbende middel har en ubehagelig lugt og smag. Alle disse faktorer kan medvirke til at ødelægge harmonien og den seksuelle lyst.

Mekaniske Metoder

Disse metoder inkluderer også ikke kemiske genstande som du indfører og fjerner. Herunder er pessar, p-ring, kondomer og kobber spiral.

Deres effektivitet er meget høj under brug i optimale betingelser: 94% for pessaret, 98% for kondomer (hvilket også beskytter mod seksuelt overførte sygdomme) og for kobber spiralen. De er meget let tilgængelige og nogle, inklusiv pessaret, kan genbruges. For det meste påvirker de ikke den seksuelle nydelse.

Vi kan bruge dem sammen med sæddræbende middel for kombineret effekt: som med p-ringen. Men, ulemperne ved disse metoder er oftest i forbindelse med deres indførelse (pessar, p-ring, spiral) og kvaliteten af materialet, for eksempel, kondomer. Forkert indføring forstyrrer ikke kun samlejet, men vil også eksponere dig for risici.

Så vi kan konkludere at unaturlige metoder er mere effektive end de naturlige metoder.

Hvad er fordelene ved p-pillen?

Idag er p-pillen den mest effektive præventions form på markedet. Utrolig praktisk og med en pille om dagen, som tages i de første tre uger af cyklus. Derefter en uges pause, og så starter behandlingen igen i tre uger.

Bortset fra dens primære funktion, kan p-pillen også hjælpe til at behandle forskellige helbreds problemer, såsom acne, mildne menstruations smerter, reducere blødning hvis den er kraftig, eller endda behandle endometriose.

Hvordan virker præventionen?

De fleste orale præventionsmidler virker på samme måde. De indeholder to hormoner, østrogen og progesteron. Disse to hormoner stopper æggeløsningen. Hormonerne påvirker slimen i livmoderhalsen som gør det sværere for spermen at komme ind i livmoderen.

Oral prævention påvirker også livmoder slimhinden ved at ændre den så den bliver mindre modtagelig for foster dannelse.

Hvilke forskellige typer af oral prævention findes der?

Monofasiske piller – lav dosis østrogen

De er de mest almindelige orale præventions piller på markedet, og de er også de mest effektive. De monofasiske piller skal tages dagligt i de første tre uger, eller 21 dage. Der holdes en pause på syv dage, inden man tager pillen igen. Celeste og Microgynon hører under gruppen af monofasiske piller.

Phasic piller – lav dosis østrogen phasic

En pakning med phasic piller indeholder mellem to og tre rækker af forskellige farver. Alle pillerne har hormoner. Hver eneste af dem skal tages i den rigtige rækkefølge i den første 21 dage. Ligesom monofasiske piller, er der en en uges pause.

28 dage piller

Som navnet siger, indeholder pakningen 28 piller. 21 af dem er aktive og de andre 7 er placebo. Målet med denne præventions form er ikke at afbryde din rutine, så rytmen med at tage en pille er bevaret.

Modsat de andre former, indeholder disse piller kun et hormon, progestin. Fordelen ved mini-pillen er at den har meget få bivirkninger. Ifølge undersøgelser, viser mini-pillen sig måske mindre effektiv.

Den bedste prævention er den du vælger

Mini-piller

Hvad er bivirkningerne ved p-piller?

Kvinder oplever visse besværligheder når de skal vælge deres p-pille. Deres valg er normalt baseret på de mulige bivirkninger. I begyndelsen af behandlingen, opstår der  muligvis nogle milde bivirkninger. Efter noget tid, svinder de.

Prævention – De mest almindelige bivirkninger er

Vægt øgningMinimal tab af blod mellem hver periode
HumørsvingningerØget følsomhed i brystet
HovedpineKvalme

Valget af p-pille kan hjælpe med at reducere antallet og graden af bivirkninger. Nogle gange er det anbefalet at prøve flere forskellige piller før du finder den der passer bedst til dig.

Referencer

Medical review on januar 4, 2021 by Dr. Tobias Nielsen